În plus, BEI va crește ponderea proiectelor ce vizează protecția mediului în portofoliul său, potrivit noilor reguli adoptate de eurodeputați.

„Este esențial ca BEI să crească finanțările în țările din Vecinătatea sudică și estică a Uniunii Europene, inclusiv Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea și Uniune”, explică eurodeputatul Siegfried Mureșan, raportor al grupului PPE pentru acest act normativ.

Noul mandat al Băncii Europene de Investiții privind acordarea împrumuturilor externe prevede creșterea alocărilor pentru țările din Vecinătatea sudică și estică cu peste 36%, adică cu 5,2 miliarde de euro, până la 19,6 miliarde de euro.

„Astfel, state precum Republica Moldova au o șansă în plus de a beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a investi în proiecte de interconectare energetică, de transport, de mediu, credite pentru IMM-uri”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Pe lângă fondurile alocate de BEI sau alte organisme transnaționale, UE alocă importante sume și direct din bugetul său pentru sprijinirea invesițiilor în state din vecinătatea sa.

Chiar înainte de Crăciun, Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova o asistență financiară de 36,3 milioane de euro pentru susținerea bugetului. În ultimii șapte ani, Republica Moldova a primit de la UE 746 milioane de euro, sume pe care guvernul de la Chișinău nu trebui să le returneze.

În bugetul UE pentru 2018, sunt prevăzute alocări de 602 milioane de euro pentru Georgia, Ucraina și Moldova, dar autoritățile locale, ONG-uri sau companile din aceste state trebuie să propună proiecte care să fie finanțate de UE.

De altfel, Parlamentului European a cerut recent și aprofundarea colaborării UE cu cele trei țări și noi modalități de intensificare a relațiilor cu Ucraina, Georgia și Moldova.