Statistici pentru Dodon   Chișinău    

UE absoarbe 70% din exporturile moldovenești

Mit spulberat! Temerile propagandiștilor pro-ruși de la Chișinău, mediatizate masiv după semnarea Acordului de Liber Schimb, că antreprenorii moldoveni nu vor putea întruni condițiile necesare pentru a putea exporta pe piața UE nu s-au adeverit. Momentan, 68,5% din exporturile moldovenești ajung pe piața UE, conform statisticilor oficiale, iar România rămâne principalul partener comercial al Moldovei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-iunie 2018, exporturile moldovenești au depășit 1,3 miliarde de dolari, cu 27,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2017 (în prima jumătate a anului 2017 această cotă era de 63,4%). UE a absorbit mărfuri moldovenești în valoare de 900,7 milioane de dolari SUA, cu 38,1% mai mult față de ianuarie-iunie 2017.

Asta după ce în anii 2000, înainte de impunerea embargourilor pentru Moldova și înainte de semnarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb UE-Moldova, Rusia și piața CSI erau principalii parteneri comercial al Moldovei.

Sursa: statistica.md 

Cel mai mult am exportat în România - mărfuri în valoare de 346 426 de milioane de dolari. În timp ce în Rusia, Moldova a exportat, în prima jumătate a acestui an, produse în valoare de numai 107 milioane de dolari. În total, în perioada de referință, Moldova a exportat în spațiul CSI doar 15,8% din mărfuri, cu 4% mai puțin comparativ cu ianuarie-iunie 2017.

În Italia, Moldova a exportat produse în valoare de 147 416 milioane de dolari, iar în Germania - de 113 271 de milioane.

Articolul anterior

Stadionul Republican, groapa de gunoi din centrul Chișinăului

Articolul următor

„Reforma fiscală” care transformă Moldova într-o gaură neagră