Nu regretă acordarea celei de-a doua garanții guvernamentale, în martie 2015, pentru creditul de 5,34 miliarde de lei oferit de BNM celor trei bănci jefuite. Nici măcar nu este interesat de modul cum decurge ancheta în dosarul „jaful secolului”, dar se declară deranjat de nivelul înalt de corupție din țară.

Este vorba de ex-premierul Chiril Gaburici, prezent miercuri la forumul economic, „Republica Moldova în noul context regional”, organizat sub patronajul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.

Gaburici consideră în continuare că decizia guvernului său de a garanta cel de-al doilea credit celor trei bănci problematice: „Banca de Economii”, Unibank” și „Banca Socială” (deja lichidate la insistența FMI) a fost una corectă: „A fost o decizie corectă la momentul acela, deoarece trebuia să rezolvăm problemele care existau la acele bănci, mai exact la „Banca de Economii”. A fost o soluție inevitabilă”, a argumentat ex-premierul.

El a comunicat pentru report.md că nu urmărește cum decurge investigația în cazul „jaful miliardului”. Știe doar că aceasta continuă. Gaburici recunoaște că în Republica Moldova corupția este o problemă acută care afectează mediul de afaceri: „Există corupție în Republica Moldova! Ca reprezentant al mediului de afaceri, vă spun că lichidarea corupției ar facilita concurența și viața oamenilor de afaceri”, a spus Gaburici.

Între altele, el a menţionat că apreciază actualul Guvern pe care îl consideră „lucrativ şi care colaborează bine cu Legislativul”.

La  30 martie 2015, Guvernul condus de Chiril Gaburici a acordat Băncii Naţionale o garanție guvernamentală pentru acordarea unui împrumut de 5,34 miliarde de lei celor trei bănci jefuite prin metode încă neelucidate. Prima garanţie, pentru un alt credit (pentru aceleaşi bănci) de 9,5 miliarde lei a fost acordată de Guvernul Leancă. Iurie Leancă a explicat ulterior că aşa a găsit de cuviinţă să salveze economiile oamenilor.

Actualul Guvern şi BNM intenţionează să transforme creditele respective în datorie de stat şi să le pună pe spatele cetăţenilor.

Potrivit reprezentantului permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Armine Khachatryan, pentru frauda bancară care a dus la lichidarea „BEM”, a „Băncii Sociale” și „Unibank”, vor plăti și generațiile viitoare de cetățeni ai Republicii Moldova. Potrivit ei, decizia Guvernului, de a aloca 14 miliarde de lei pentru lichidarea celor trei bănci a afectat grav economia țării pe termen scurt, iar consecințele vor fi resimțite încă mulți ani înainte.

Armine Khachatryan susține că decizia guvernului de a „salva” băncile de la faliment nu a fost corectă, întrucât a generat asumarea unor „riscuri excesive” în sectorul bancar. Potrivit ei, „bancherii nechibzuiți nu trebuie salvați”: „Dacă guvernul întotdeauna salvează băncile de faliment, atunci atât deponenții, cât și bancherii beneficiază, de fapt, din partea guvernului de un fel de asigurare totală a pierderilor. Aceasta îi provoacă să-și asume mai multe riscuri, sporind probabilitatea unei crize financiare. În timp ce deponenții au o capacitate limitată de a analiza ce bănci să aleagă, bancherii trebuie să fie capabili să ia decizii corecte referitor la investirea banilor altora. Bancherii trebuie să suporte consecințele corespunzătoare, în cazul în care iau decizii investiționale proaste, cauzând prejudicii clienților lor. Salvarea implicită a bancherilor nechibzuiți presupune costuri macroeconomice mari, creșterea datoriei publice și reducerea capacității guvernului de a utiliza banii contribuabililor pentru cheltuielile de bază necesare”, a explicat reprezentatul FMI în Moldova.

Constantin Uzdriș 

_____________________________________________________________________________________________

ПРЕДСТАВИТЕЛЬ МВФ РАССКРИТИКОВАЛ АРГУМЕНТЫ БЫВШИХ «ЗАБОТЛИВЫХ» ПРЕМЬЕРОВ  ГАБУРИЧ И ЛЯНКЭ

Бывший премьер-министр Кирилл Габурич говорил на экономическом форуме «Республика Молдова в новом региональном контексте», который был организован под патронажем противоречивого олигарха Влада Плахотнюка, что не жалеет предоставление второй правительственной гарантии в марте 2015 года для кредита в размере 5,34 миллиарда леев, предоставленным Национальным Банком трем ограбленным банкам. Кроме того, бывший чиновник утверждает, что он даже не заинтересован в том, как проходит расследование по делу «ограблении века». По словам постоянного представителя МВФ в Молдове, Армине Хачатрян, за банковские махинации, которые привели к ликвидации «БEM», «Банка Сочиалэ» и  «Юнибанка», будут платить и будущие поколения молдавских граждан. По ее словам, решение правительства о выделении 14 миллиардов леев для ликвидации трех банков, серьезно повлияло на экономику страны в краткосрочной перспективе, и последствия будут ощущаться в течение многих лет вперед.