Un litigiu ce durează de 15 ani s-a finalizat cu un verdict favorabil Republicii Moldova, anunţă Ministerul Justiţiei.

Pe 12 aprilie 2016, în cadrul unei ședințe deliberative, cererea depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova versus firma „Komstroy" (succesoarea „Energoalians”) din Ucraina, a fost admisă de către Curtea de Apel din Paris (Franța), prin care a fost recunoscută drept ilegală sentința arbitrală adoptată la 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră.

La soluţionarea litigiului s-au comis grave încălcări

Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanța de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis grave încălcări.

Astfel, după decizia Curții de Apel din Paris, în urma acțiunilor procesuale întreprinse, vor fi deblocate inclusiv conturilor întreprinderii de stat MoldATSA, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. De aproape un an, toţi banii (circa 100 milioane lei) pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei „Komstroy” din Ucraina, succesoarea de drept a „Energoalians”.

Procesele judiciare au avut o durată foarte lungă, fiind declanșare în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540.000 de dolari - cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.

Datorii din anii 1999-2000

Pretenţiile Energoalians au fost iniţial faţă de Moldtranselectro şi Moldelectrica privind plata unei datorii de 22 de milioane de dolari ce s-ar fi format în anii 1999-2000, când societatea ucraineană a livrat curent electric pe piaţa moldovenească. Atunci, beneficiar a fost Moldtranselectro, iar drept cumpărător figura compania Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine.

Oficial, „Moldtranselectro” a achitat importul. O decizie a Curţii de Conturi din anul 2002 cerea întreprinderii să recupereze suma de 10,8 milioane de dolari achitată firmei „Energoalians” şi să rectifice evidenţele contabile, astfel încât să nu mai apară o datorie de 20,2 milioane de dolari. Reprezentanţii „Energoalians” au atacat în instanţă hotărârea Curţii de Conturi, dar n-au obţinut câştig de cauză. Mai mult, s-a constatat că „Derimen Properties Ltd” era o firmă-fantomă.

Procese pe bandă rulantă

„Energoalians” a pierdut în Moldova şi procesele contra „Moldtranselectro”. Din vara lui 2007, litigiul se mută în Ucraina, iar pretenţiile cresc până la 56,7 milioane de dolari. În 2008, în proces mai apare firma „Katko”, împotriva administraţiei căreia autorităţile ucrainene au intentat un dosar penal privind falsificarea de acte şi activitate fictivă. În proces a fost atrasă şi „Moldelectrica”.

La cererea de chemare în judecată depusă de Energoalians împotriva companiilor moldoveneşti erau anexate ca probe documente confidenţiale din ţara noastră, inclusiv corespondenţă guvernamentală, ceea ce demonstrează implicarea unor persoane sus-puse de la noi. În 2010, suma datoriei pretinse ajunge la peste 60 de milioane de dolari, iar în proces apare şi firma „Meridian-K”, prin contract de răspundere solidară.

În februarie 2011, Curtea Supremă Economică a Ucrainei a adoptat hotărârea de a încasa 25,3 milioane de dolari de la „Moldtranselectro”, „Moldelectrica” şi „Meridian-K”, iar pentru alte 35 de milioane urma să fie efectuată o expertiză. Instanţele din Moldova au respins, însă, cererile „Energoalians” cu privire la recunoaşterea şi executarea hotărârii judecătoreşti din Ucraina. „Energoalians” a obţinut o nouă decizie în Ucraina, cea care a fost respinsă la 21 octombrie de Judecătoria Centru. În luna iulie 2011, la cererea „Energoalians”, a fost pus sechestru pe o linie electrică de tensiune înaltă de pe teritoriul ucrainean ce aparţine întreprinderii „Moldelectrica”.

Mold-street.com