Peste 400 mii de tone de deşeuri sunt generate anual numai în municipiul Chişinău, dintre care aproximativ 28 mii de tone revin celor din materiale plastice. Doar 2 mii de tone de plastic ajung să fie reciclate.

Celelalte 26 mii de tone de materiale plastice, ca o bombă cu efect întârziat, zac sute de ani în gropile cu gunoi, parcuri sau pe maluri de lacuri şi râuri. „Acţiunile de salubrizare, aşa cum sunt şi cele desfăşurate pe 5 iunie, când a fost marcată Ziua Mondială a Mediului, sunt ca o picătură în mare, dacă nu sunt susţinute de acte legislative restrictive şi de acţiuni prompte din partea societăţii civile”, susţin ecologiştii.

Deși domeniul protecţiei mediului este reglementat de aproape 35 de acte legislative şi peste 50 de hotărâri de Guvern, aspectul legal al gestionării deşeurilor în Moldova necesită îmbunătăţiri esenţiale. De această părere este Vladimir Garaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova. El a salutat proiectul de lege propus recent în Parlament, prin care va fi interzisă utilizarea și comercializarea pungilor de plastic de unică folosință de către unitățile comerciale.

Până în 2020 fără pungi de plastic

Dacă documentul propus va fi votat, retragerea de pe piață a pungilor de plastic va fi efectuată gradual. Astfel, legea ar putea intra în vigoare pe 1 ianuarie 2017 pentru unitățile comerciale mari, din  2018 pungile de plastic ar urma să fie interzise şi în unităţile comerciale mici și mijlocii, iar din 2020 această prevedere ar urma să fie aplicată şi unităților ambulante. Proiectul de lege prevede şi sancţiuni în cazul în care nu ar fi respectată legea: o amendă de la 100 la 150 de unități convenționale pentru persoane fizice și 100-200 unităţi convenţionale sau amendă în mărimea valorii produsului, dar nu mai mică de 200 unităţi convenţionale, aplicată persoanelor juridice.

Cine face lobby în Parlament?

Ecologiştii însă au mari dubii că proiectul respectiv va fi aprobat. „În Moldova s-au mai făcut încercări de a elimina pungile de plastic din comerţ şi de a reduce cantitatea ambalajelor din plastic, dar rezistenţa grupurilor de interese a fost foarte puternică. Și acum se face lobby în Parlament în favoarea lor. S-a discutat despre impunerea unor taxe la comercilaizarea pungilor de plastic şi despre înlocuirea lor treptată cu cele biodegradabile, dar toate aceste eforturi au fost repede înnăbuşite. Nu este o măsură populară, pentru că unora le subminează afacerile sau impune costuri suplimentare de producere. Or, sacoşele  din material biodegradabil sunt mai costisitoare decât cele din plastic. De aceea, este foarte important ca şi societatea civilă să fie mai activă şi statul să  stimuleze agenții economici să reducă volumul de ambalaje din plastic și să treacă la pungi biodegradabile. De exemplu, prin scutiri la TVA sau micşorarea plăţilor pentru deșeuri etc.”, susţine Vladimir Garaba.

O alternativă - sacoşele din pânză

Un sondaj efectuat de Magenta consulting arată că circa 80% din respondenți ar fi dispuși să-și cumpere plase textile și să nu mai folosească pungi de unică folosință. Inițiativa de a le oferi ar trebui să vină din partea magazinelor sau a producătorilor de plase. Prețul pe care sunt gata să-l plătească este de la 10 până la 14 lei.  Tot atâția ar participa la o campanie din partea supermarketurilor de genul "Aduceți 30 de sacoșe de plastic și primiți în schimb una de pânză”.

Peste 1, 8 milioane tone de deşeuri de producţie şi nici un depozit specializat

                                                                        FOTO: report.md 

Alexandru Golic, preşedintele Asociaţiei pentru valorificarea deşeurilor, susţine că de rând cu alte asociaţii desfăşoară de câţiva ani campanii de informare privind efectele negative ale pungilor de plastic. Însă, pentru a schimba situaţia, e nevoie şi de acţiuni concrete din partea statului. Ecologiştii consideră că soluţionarea parţială a problemei ar fi posibilă odată cu realizarea Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, aprobată prin hotărâre de Guvern încă în 2013, crearea unor parteneriate publice-private pentru construcţia unor întreprinderi de colectare şi reciclare a materialelor plastice periculoase pentru mediu. În Moldova există una sau două întreprinderi de acest gen, prea puţine pentru cantitatea de deşeuri. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2014, pe tot teritoriul republicii au fost generate peste 1, 8 milioane tone de deşeuri de producţie şi consum. „Gestionarea deşeurilor în Republica Moldova rămâne o problemă dificilă nerezolvată. Chişinăul este singura capitală din Europa care nu dispune de depozite specializate, cum ar fi: depozit pentru deşeurile menajere solide, pentru deşeurile din construcţii, staţii de sortare şi platforme pentru compostarea deşeurilor etc.”, mai spune Alexandru Golic.

Pungile de plastic interzise în unele ţări europene

Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reducă utilizarea pungilor de plastic. La baza acestei decizii au stat argumente solide. Statisticile arată că fiecare european foloseşte în medie aproximativ 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92% sunt de unică folosinţă. Mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual în Europa doar 6,6% sunt reciclate, iar miliarde de astfel de materiale plastice ajung în natură. Potrivit specialiştilor, o pungă de plastic de unică folosinţă are o durată de utilizare de câteva minute însă degradarea ei  poate dura până la 400 de ani, iar în timpul arderii acestea emit gaze toxice. De asemenea, pungile de plastic se acumulează în cantităţi enorme în lacuri, mări şi oceane şi reprezintă un pericol pentru viaţa acvatică. În multe oraşe, pungile de plastic sunt cauza blocării sistemelor de canalizare.

Mai multe ţări din Europa au interzis în totalitate pungile şi ambalajele de plastic de unică folosinţă care nu sunt biodegradabile. În Italia această măsură este aplicată încă din 2011, iar de la 1 iulie curent pungile şi ambalajele de plastic distribuite în magazine vor fi interzise prin lege şi în Franţa. În locul lor vor fi utilizate pungi din materiale bio, cu un conținut vegetal, adică amidon din cartofi, porumb. Aceleași măsuri au fost luate și în unele oraşe din SUA, Australia, Marea Britanie, China, Spania, Africa de Sud.

Suprataxele reduc consumul

În alte state, cum ar fi Irlanda, Germania, Danemarca, se percepe o suprataxă pentru fiecare pungă cumpărată. De exemplu, în magazinele din marile orașe ale Germaniei o pungă de plastic costă 50 de eurocenți, motiv pentru care majoritatea cumpărătorilor preferă să vină cu traiste de pânză de acasă. În același timp, magazinele care oferă pungi de plastic trebuie să plătească o taxă de reciclare.

                                                                      FOTO: report.md 

Irlanda a fost prima ţară care a introdus, în 2002, o taxă eco, de 15 eurocenţi, pentru pungile de plastic şi a demonstrat că această măsură funcţionează şi aduce rezultate. Astfel, dacă până în 2002 fiecare irlandez folosea cam 342 de pungi pe an, după introducerea taxelor, numărul pungilor s-a redus cu 90%. Mai mult, după ce a fost introdusă taxa eco, în numai şase luni s-au colectat 3,5 milioane de euro, bani folosiți pentru proiecte de mediu.

Natalia Costaş

_____________________________________________________________________________________________

В ВОЙНЕ С ПОЛИЭТИЛЕНОВЫМИ ПАКЕТАМИ
 
Хотя охрана окружающей среды регламентируется почти 35 законами и более 50 правительственными решениями, правовые аспекты управления отходами в Молдове требует существенных улучшений. Таково мнение экологов в Кишиневе. Они приветствуют недавно предложенный законопроект в Парламенте, посредством которого будет запрещено использование и продажа одноразовых полиэтиленовых пакетов коммерческими учреждениями. Если предлагаемый документ будет принят на голосовании, вывод с рынка пластиковых пакетов будет осуществляться постепенно к 2020 году. Но экологи имеют серьезные сомнения в том, что проект будет утвержден из-за сопротивления со стороны групп интересов, которые в настоящее время лоббируют Парламент остановить этот законопроект. Экологи считают, что частичное решение проблемы было бы возможно благодаря воплощению Стратегии по управлению отходами в Республике Молдова на 2013-2027, утвержденном постановлением Правительства еще в 2013 году, создание государственно-частного партнерства для строительства предприятий для сбора и переработки пластиковых материалов, которые опасны для окружающей среды. В ряде стран Европы запретили полностью полиэтиленовые пакеты и упаковки одноразового использования  и не поддающихся биохимическому разложению, так как загрязняют окружающую среду. В других странах, таких как Ирландия, Германия, Дания, взимается дополнительная плата за каждую приобретенную сумку. Ирландия была первой страной, которая ввела в 2002 году эко сбор в размере 15 центов за пластиковые пакеты и показала, что это работает и приносит результаты.