Acum doi ani, Polonia a venit cu oferta de a ajuta agricultorii moldoveni, oferindu-le credite, cu dobânzi preferențiale. Deoarece autoritățile moldovene nu au știut cum să folosească banii, polonezii au sistat finanțarea. Cei care au de pierdut sunt agricultorii.

În luna mai 2014, Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Polone au semnat un acord prin care Polinia se angaja să ofere asistenţă în valoare de 100 000 000 de euro pentru finanţarea proiectelor în domeniul agriculturii. Creditul urma să fie acordat în formă de livrări de bunuri, utilaje, echipamente şi servicii din Polonia către beneficiarii finali din Moldova.

Agricultor din Soroca: „Am colegi care au fost plimbați pe drumuri”

Mihai Eftodi, tânărul antreprenor din satul Ocolina, raionul Soroca, vedea în acest credit o salvare. Tânărul este proprietarul unei livezi de mere cu o suprafață de peste 30 de hectare. Tânărul spune că intenționa să aplice pentru creditul polonez.

                           Mihail Eftodi, atreprenorul din Ocolina, Soroca    /     FOTO: Tatiana Mitrofan

„Plănuiam să-mi construiesc un frigider cu o capacitate mare. Dar am avut discuții cu mai mulți colegi-antreprenori și mi-au spus că efortul colectării actelor pentru dosar este zadarnic, deoarece creditul încă nu a fost accesat. Am colegi care au fost plimbați pe drumuri mai mult de un an și tot nu au reușit să o scoată la capăt. Am renunțat și am decis să căutăm alte investiții”, spune tânărul agricultor din Ocolina.

Creditul ar putea fi gestionat de băncile comerciale

Într-adevăr, puțini agricultori au ajuns „la mal” cu negocierea acestui credit. Timp de doi ani, au fost absorbite doar 2% din suma totală. Iar pentru că Republica Moldova nu a gestionat eficient acest credit, Guvernul Poloniei a decis suspendarea lui. Pentru a „resuscita” acest ajutor, la sfârșitul lunii iunie curent, Guvernul Moldovei a decis ca în cazul în care acest credit va fi deblocat, să nu mai fie gestionat de Unitatea de implementare a creditului de asistență acordat de Guvernul Poloniei (entitate pe lână Ministerul Agriculturii), dar să fie dat în gestiune Ministerului Finanțelor. Igor Goraşov, directorul Unității a confirmat pentru Report.md că entitatea pe care o conduce ar putea fi lichidată.

În luna iunie, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, argumenta că instituția pe care o conduce va semna contracte de recreditare cu băncile comerciale, astfel micșorând eventualele pierderi suferite de bugetul de stat, în situația în care agricultorii nu vor avea posibilitate să întoarcă banii.

Expert în agriculură: „Va crește dobânda dacă va fi gestionat de bănci”

                                                Alexandru Slusari   /    FOTO: cuvintul.md 

În opinia președintelui „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, inițiativa Ministerului Finanțelor de a le da posibilitate băncilor să opereze cu acest credit, va birocratiza și mai mult procedura de accesare a lui. În plus, „va îngropa” și mai mult agricultorul. Slusari crede că  dobânda la creditul oferit de Guvernul Poloniei ar putea crește până la 8-10%. „Ideea inițialp de acordare a acestui credit era ocolirea sistemul bancar moldovenesc, bântuit de rele. Proiectul a fost destinat fermierilor care nu pot accesa credite bancare. Acum, însă, creditul va fi și mai neatractiv pentru fermieri, pentru că apare presiunea dobânzii. În plus, băncile ar putea cere și gaj. Dacă până acum mai erau fermieri care vroiau să acceseze aceste fonduri, după aceste modificări, nu cred că vor mai fi doritori”, consideră Alexanru Slusari.

Intenția polonezilor - europenizarea agriculturii în Moldova

Credit polonez era acordat fermierilor pentru o perioadă de 12 ani, cu o dobândă anuală de 2% şi o perioadă de graţie de trei ani. Poloneziidădeau bani pentru înființarea, modernizarea şi restructurarea întreprinderilor specializate în producţia de produse de origine vegetală și animalieră. Cu bani polonezi, agricultorii moldoveni puteau să-și achiziționeze tehnologii moderne privind recoltarea, procesarea primară, păstrarea, sortarea, ambalarea și desfacerea produselor agroalimentare, conform standardelor UE.

Lilia Zaharia