Începând cu 1 aprilie, Ucraina va livra energie electrică Republicii Moldova. Compania de energie și combustibil din Donbas „Pavlogradugol", care face parte din holdingul lui Rinat Ahmetov a făcut anunțul în presa ucraineană, iar informația a fost confirmată și de Compania națională de energetică "Ukrenergo".

Potrivit expertului economic Victor Ciobanu, semnale în privința unui potențial contract între Moldova și Ucraina privind livrarea de energie electrică au existat încă de la vizita premierului Pavel Filip la Kiev. Potrivit lui, această decizie ar putea face parte dintr-un scenariu al guvernării de la Chișinău în replică la semnalele Moscovei de a conlucra doar cu Igor Dodon: „Să ne amintim că înainte de vizita lui Igor Dodon la Moscova, acolo a mers vicepremierul Octavian Calmîc. Atunci Kremlinul a dat de înțeles că va opta pentru Dodon. Un al doilea semnal: informațiile potrivit cărora Moscova a încercat să-l anunțe în căutare pe Vlad Plahotniuc (liderul Partidului Democrat)”, a remarcat Victor Ciobanu.

Expertul spune că pentru Moldova varianta ideală ar fi importul a 30% din necesarul de energie electrică din Ucraina, 30% - din surse proprii și 30% - de la Centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care România practic nu poate exporta energie electrică în Republica Moldova.

Analistul politic Oazu Nantoi susține că „unica sursă de valută pentru regimul separatist de la Tiraspol este contractul de livrare a energiei electrice cu Chișinăul”: „Îmi amintesc declarațiile ministrului Economiei, Octavian Calmîc, atunci când a fost semnat contractul cu „Energokapital”… El a spus că acest contract a fost negociat cu Moscova. Este vorba de un contract cu interese de grup, cu bani transferați în companii off-shore și cu profituri împărțite între grupări de pe ambele maluri ale Nistrului. Renunțarea la  importul energiei electrice de la Cuciurgan va fi un șoc pentru regimul separatist de la Tiraspol, pentru că deficitul bugetar acolo și așa este enorm”, a spus Nantoi.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, crede societatea are dreptul să vadă contractul între Ministerul Economiei și compania din Ucraina: „Faptul că DTEK a contractat capacităţile de export a energiei spre Moldova deloc nu înseamnă că vom procura energie de la ei. Asta înseamnă că ei au dreptul să exporte energie. Atât! Pentru a procura energie, trebuie să avem contract semnat cu furnizorii. Aşteptăm finalizarea licitației de achiziţie - termenul limită este 30 martie”, a conchis Tofilat.

De menționat că „Pavlogradugol" a cumpărat capacitatea de export pentru transportarea energiei electrice dintre ECO Ucraina și sistemul energetic moldovenesc de 600 MW, pentru perioada 1-30 aprilie și de 50 MW - de la 1 la 20 aprilie.

Anterior experții moldoveni au atenționat că în rezultatul tranzacției între Ministerul Economiei și compania „Energokapital” banii achitați de cetățeni pentru energia electrică ajungeau în zone offs-hore. În preajma „campaniei electorale” din autoproclamata „rmn”, pretinsul soviet suprem de la Tiraspol a creat o comisie de anchetă care a stabilit că în schema „Energokapital” era implicat fostul lider separatist Evghenii Șevciuk, iar banii companiei erau transferați în off-shore prin intermediul unei bănci afiliate liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Costel Prepeliță