Companiile românești ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunități, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turcești, consideră directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Declarația directorului general al Transgaz, operatorul național de transport de gaze, a fost făcută vineri la lansarea conductei din proiectul "Țărmul Mării Negre-Podișor", proiect legat de eploatarea Neptun Deep, la eveniment fiind prezent și vicepreședintele turc Cevdet Yilmaz. 

Transgaz a semnat în iunie 2023 contractul de execuție a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podișor, cu societatea turcă Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi.

"Au început să apară oportunități, una dintre aceste oportunități le avem în Africa. Îmi doresc ca companiile din România, împreună cu companiile din Turcia, complementare unele cu celelalte, să mergem în Africa, pentru că nu mai avem legislație europeană, și să lucrăm împreună, pentru că e foarte mult de lucru”, a declarat Ion Sterian, relatează Agerpres.

Șeful Transgaz a adăugat că a fost recent în Nigeria, țară în care e ”mult de lucru” și care așteaptă investitori.El a subliniat că și în România ritmul de implementare a investițiilor este fără precedent, iar companiile din Turcia lucrează foarte bine, un exemplu fiind Kalyon, ”pe care vrem să o avem partener în expansiunea noastră economică externă în alte zone ale globului".

Proiectul gazoductului Tuzla-Podișor este în valoare de aproximativ 500 milioane euro și constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep și coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.