Fostul deputat Iurie Bolboceanu riscă între 12 și 20 de ani de închisoare. Procurorii îl suspectează de spionaj și trădare de patrie. El este învinuit că ar fi primit în repetate rânduri bani în schimbul furnizării de informații unor agenți sub acoperire ai Federației Ruse.

Procurorii şi reprezentanţii Serviciului  de Informații și Securitate (SIS) au anunțat luni că Bolboceanu a fost monitorizat mult timp: ”Urmărirea penală a durat mai bine de 7 luni și se află în curs de desfășurare. Reținerea a avut loc în flagrant, la 17 martie, în urma unei întâlniri conspirative cu agentul aflat sub acoperire”, a precizat procurorul Vitalie Busuioc. Potrivit lui, Bolboceanu se întâlnea regulat cu un agent al serviciilor secrete străine, iar contra unor sume de bani, între câteva sute de dolari și câteva mii, transmitea diferite informații și documente, punând astfel în pericol integritatea și securitatea Republicii Moldova.

                                                    Iurie Bolboceanu / FOTO: IPN 

La rândul său, adjunctul directorului SIS, Alexandru Balan, a menționat că ex-deputatul Bolboceanu acumula informații din mediul politic, economic, social, mass media, pe care le vindea agenților care activau în Moldova sub acoperire diplomatică. Oamenii legii au menționat că, odată cu Iurie Bolboceanu, a fost reținut și agentul sub acoperire, dar pentru că este atașat la o misiune diplomatică care activează pe teritoriul Republicii Moldova i s-a permis să plece. „Conform uzanțelor, acest agent al serviciilor secrete străine urmează să părăsească teritoriul  Moldovei”, a adăugat directorul adjunct al SIS.

Procurorul Vitalie Busuioc a precizat că anterior Iurie Bolboceanu ar fi colaborat și cu alți agenți sub acoperire. „Vom cere 30 de zile de arest pe numele fostului demnitar”, a spus Bucuioc.

Iurie Bolboceanu a devenit pentru prima oară deputat în 2005, fiind ales pe listele Blocul Electoral Moldova Democrată.Pe listele democraților a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie 2010. Peste patru ani, însă,la 6 martie 2014, la scurt timp după eșuarea „tranzacției” privind „cumpărarea deputaților”, acesta a părăsit fracțiunea PD, declarându-se „dezamăgit de politica moldovenească”, iar viziunile sale nu mai coincid cu cele ale PD.

Totuși, procurorul Busuioc susține că deocamdată nu s-a stabilit vreo legătură a lui Iurie Bulboceanu cu dosarul privind cumpărarea deputaților în 2014: „Urmează să vedem dacă există conexiuni cu acel dosar”, a spus procurorul.

„Nu l-am văzut pe Bolboceanu să se manifeste vreodată serios în Parlament sau în partid, de aceea mă miră argumentele lui”, a reacționat atunci președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu.

Fiind deputat în câteva legislaturi, Iurie Bolboceanu a înaintat doar câteva iniţiative legislative. În anul 2013, el a propus ca subiecţii declarării averilor şi intereselor personale şi membrii familiilor acestora să nu poată avea  conturi, depozite sau alte proprietăţi în bănci străine, pe teritoriul altor state decât Republica Moldova. Propunerea lui (care nu a fost susținută în Parlament) a fost criticată inclusiv de experți, deoarece ar fi îngrădit posibilitatea funcționarilor publici şi copiilor acestora de a beneficia de unele servicii în afara ţării, inclusiv participarea la tabere și efectuarea tratamentelor medicale.

În septembrie 2016, fiul lui Iurie Bolboceanu, care activa în calitate de ofițer de investigație în cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a fost reținut în flagrant de procurori și acuzat de proxenetism. Dosarul a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Lilia Zaharia