Guvernul a anunțat că îşi va asuma răspunderea pentru şapte proiecte de legi solicitate de Fondul Monetar Naţional. În listă figurează și blamatul proiect care prevede convertirea creditelor de urgență acordate celor bănci, prin intermediul cărora a fost furat un miliard de dolari, în datorie de stat - adică punerea datoriei pe spatele cetățenilor.

Alte proiecte: completarea și modificarea Legii bugetului de stat, completarea legii privind asigurările sociale, completarea legii pentru asigurări medicale... De asemenea sunt proiecte de legi care se referă la transparența sectorului financiar-bancar în partea care se referă la acționarii băncilor.

Premierul Pavel Filip a explicat că urgența adoptării documentelor este determinată de condițiile înaintate de FMI pentru semnarea un nou memorandum de finanțare: „Vă asigur că proiectele vor fi adoptate în formula validată de FMI, iar adoptarea legilor prin asumarea răspunderii Guvernului e coordonată cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Pavel Filip.

                  Guvernul Filip, un guvern renegat, învestit la miez de noapte, după 4 cordoane de poliție 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Directorul IDIS „Viitorul” Igor Munteanu a menționat pentru Report.md că decizia de asumare a răspunderii este una legală, însă în istoria Republicii Moldova s-a dovedit a fi una proastă: „Asemenea proceduri de asumare a răspunderii au mai avut loc și în Guvernul Leancă și Gaburici, însă timpul a arătat că ele au fost proaste. Asemenea legi nepopulare trebuie să treacă procedura firească - să fie dezbătute și aprobate în Parlament, deoarece acolo sunt reprezentanții poporului. Guvernul este o emanație secundară a voinței poporului. Probabil, acest Guvern nu are altă soluție în demersurile față de FMI, deoarece dezbaterea în Parlament ar stârni multe polemici”, a comentat Igor Munteanu.

Expertul în economie, Sergiu Gaibu, apreciază decizia Guvernului ca fiind una incorectă din punctul de vedere al echității sociale: „Economia Republiciii Moldova a resimțit efectul acestei debalansări încă acum 2 ani. Prin urmare această măsură nu va agrava simțitor situația la nivel marco-economic. Dar dacă vorbim despre fundamentul echității sociale, atunci este o măsură incorectă, deoarece populația nu ar trebui să răspundă pentru un furt comis de un grup de persoane”, a menționat Gaibu pentru Report.md.

„Ticălos și dezgustător. Asumarea răspunderii de către Guvernul Filip pentru trecerea la datorie de stat pe 25 de ani a „miliardului” furat este o lașitate! Nu este legal și constituțional! O așa decizie poate să ia doar Parlamentul. Domnului Filip repetă greșeala lui Leancă și va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani. Să iasă „aliansul” - Candu, Ghimpu & Co și să recunoască: am furat și voi, proștilor, veți plăti! Aș respecta decizia lor. Dar ce are Guvernul, născut prin fraudă, în miez de noapte, cu legitimitate zero, cu așa ceva?! Și nu speculați cu FMI! A fost o decizie a guvernării moldovenilor de a pune consecințele furtului pe oameni și a ascunde impactul dezastruos al hoției instituționalizate! În aceste condiții, Parlamentul, laș și ticălos, trebuie să plece benevol. Nu mai e bun de nimic!”, a reacționat și premierul Ion Sturza pe o rețea de socializare.

Liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului după ce Executivul și-a asumat răspunderea. Pentru demiterea Guvernului sunt necesare voturile a cel puţin 51 de parlamentari. Guvernul Filip a fost votat pe 20 ianuarie 2016 cu 57 de voturi (din totalul de 101) de o majoritate pestriță, subordonată PD, compusă din democrați, liberali, 14 comuniști și 7 liberal-democrați.

„Această povară, în loc să cadă pe umerii hoţilor, va fi dusă şi de generaţiile viitoare. Părinţii, copiii şi nepoţii noştri vor achita nota de plată pentru cei care au furat şi au pus în genunchi această ţară. Nu putem admite o asemenea batjocură la adresa propriului nostru popor. Avem acumulate peste 100 de mii de semnături împotriva acestei fărădelegi. Oamenii nu mai pot trăi în sărăcie şi umilinţă. La genocidul social actual se adaugă o povară insuportabilă”, a reacționat liderul PDA, Andrei Năstase care a chemat societatea civilă și liderii partidelor de opoziţie să contribuie la oprirea dezmățului: „Vă îndemn să ne convocăm într-o reuniune lărgită pentru a elabora strategia unor acţiuni consolidate pentru a nu admite noul jaf de proporţii pus la cale de acest regim împotriva propriilor cetăţeni”.

A reacționat și liderul PAS, Maia Sandu: „Prin decizia de astăzi, prin care se aruncă toată datoria pe spatele populației și așa sărace, guvernarea a recunoscut că nu vrea să găsească vinovații de furtul miliardului și să recupereze banii de la hoți”.

Constantin Uzdriș