La Chișinău se vorbește despre tentativă de lovitură de stat, trădare de patrie și uzurparea puterii. Președintele a îndemnat cetățenii să stea acasă și s-a adresat ofițerilor din MAI să-și îndeplinească atribuțiile în cazul destabilizării situației.

--------------------------------------------------------

UPDATE:

Curtea Constituțională a emis sâmbătă o nouă hotărâre prin care menționează că Parlamentul nu este în drept să se întrunească în ședință. „În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

13.02 

Socialista Zinaida Greceanîi urmează a fi desemnată în funcția de președinte al Parlamentului, iar președinta PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru.

Parlamentul s-a intrunit pe intuneric, deoarece angajații tehnici nu au venit la serviciu și, spun liderii ACUM, nu răspund nici la telefoane.

                                                                                   FOTO: Report.md 

13.13 

26 de deputați ACUM și 35 de deputați PSRM semnează „Înțelegerea politică temporară” de deoligarhizare a statului. Documentul prevede demiterea imediată a șefilor instituțiilor de forță și instituirea comisiilor de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare și spălătoriei rusești (Loundromat), etc.

13.18

Sedinta de constituire a Parlamentului a fost reluată. Urmează a fi aleasă conducerea Parlamentului și învestit Guvernul. La ședință participă 61 de deputați din totalul de 101.

13.30

Pe rețelele de socializare are loc mobilizarea susținătorilor PDM, prin mesaje private, la un protest programat pentru duminică, 9 iunie.

13.40

Lista nominală a guvernului PSRM-ACUM.

13.49

PDM a făcut publice imagini video de la negocierile dintre Vlad Plahotniuc și Igor Dodon din care rezultă că Dodon insistă asupra federalizării.

13.53

Deputatul ACUM, Octavian Țâcu, nu a semnat „înțelegerea politică temporară” dintre PSRM și ACUM. El a declarat că va vota doar un guvern care reprezintă emanația exclusivă a blocului ACUM. O declarație în legătură cu aceasta, Țâcu a spus că va face ulterior.

14.41

SUA susţin eforturile partidelor politice din Republica Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic actual. Ambasada SUA a anunțat despre aceasta pe pagina sa de Facebook. Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei, oficialilor aleşi trebuie să le fie acordat timp maxim posibil şi oportunitatea de a ajunge la o înţelegere.„Cetăţenii Republicii Moldova merită un guvern pe deplin funcţional, care să-şi reia activitatea pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”, se mai menţionează în comunicatul de presă.

Și ambasada Federației Ruse a venit cu o reacție. Într-un comentariu pe Facebook, Ambasada Rusiei cere forțelor politice să nu admită destabilizarea situației din țară. „Cerem forțelor politice responsabile, din R. Moldova, să nu permită destabilizarea situației. Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a forma un guvern capabil să asigure pacea cetățenilor și o dezvoltare robustă a Moldovei, în concordanță cu normele democratice”, se menționează în declarația Ambasadei ruse.

Mesajul ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko: „Partidele politice din Parlamentul R. Moldova continuă să caute să soluţioneze blocajul politic. Deputaţii aleşi în mod democratic ar trebui să decidă asupra rezultatului procesului politic. UE doreşte să-şi continue relaţiile strânse cu Republica Moldova şi implementarea Acordului de Asociere în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”, a scris Peter Michalko pe pagina sa de Facebook.

15.00

Igor Dodon a venit în Parlament: „Îmi atacă deja familia, îmi caută rudele! Eu nu voi ceda!”. (...) „Eu am luat o decizie chiar dacă am fost șantajat. Eu nu cedez!”

                                                                                       FOTO: Report.md 

15.44

Zinaida Greceanîi a fost aleasă președinte al Parlamentului cu 56 de voturi ale deputaților PSRM și ACUM. 

15.58 

PDM a anunțat brifing pentru ora 16.00. Acesta va putea fi urmărit aici:


16.10

Ion Ceban (PSRM), Mihai Popșoi (PAS) și Alexandru Slusari (PPDA) au fost aleși vicepreședinți ai Parlamentului.

16.17

Andrian Candu a declarat în cadrul briefingului: „Ceea ce se întâmplă acum în Parlament este o ilegalitate. Totul va fi atacat de noi în mod legal. (...) PDM a pregătit o sesizare la CCM. Avem întrebări cu privire la legitimitatea alegerilor din 24 februarie”, a spus Candu precizând că PSRM ar fi fost finanțat ilegal din afara țării. „Cei care vor încerca să implementeze acele decizii luate astăzi, vor răspunde conform legii”, a amenințat Candu.

16.23

Zinaida Greceanîi: „Îndemn fiecare cetățean, fiecare medic, profesor, militar – fiți demni, ridicați fruntea, aveți încredere în noi și susțineți-ne! Acum avem nevoie mai mult ca niciodată! (...) Voi fi un președinte de Parlament foarte corect”.

17.21

Igor Dodon a semnat decretul de desemnare a Maiei Sandu la funcția de prim-ministru.

17.25

Curtea Constituțională a declarat neconstitutională numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și a stabilit că toate deciziile votate sâmbătă la Parlament sunt ilegale.

17.45

Andrei Năstase propune votarea proiectul de hotărâre privind recunoașterea caracterului captiv al statului. Comisia Juridică s-a întrunit în ședință. Năstase a cerut acordarea votului de neîncredere Curții Constituționale și demiterea procurorului general.

17.52

A fost aprobată hotărârea privind recunoașterea caracterului captiv al statului - 61 de voturi.

18.14

Maia Sandu a declarat că programul său de guvernare se axează pe trei piloni: Eliberarea statului din captivitate; scoaterea țării din izolare internațională și relansarea economică prin restabilirea finanțării externe; creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Secretarul de Stat în Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, se arată nedumerit de ultima hotărâre pronunțată de Curtea Constituțională. Potrivit lui, Curtea declară neconstituționale niște hotărâri ale Parlamentului care nici măcar nu au fost încă întocmite în formă scrisă.

18.23 

Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Maia Sandu. Urmează învestirea, depunerea jurământului în fața președintelui, după care Parlamentul se va reuni din nou pentru a demara votarea proiectelor de deoligarhizare.

                                                                                     FOTO: Report.md 

„Dictatorul a căzut. Începând de astăzi regimul oligarchic este în opoziţie. Astăzi am obţinut o victorie asupra fricii, a mafiei. Deputaţii s-au unit în ciuda tuturor diferenţelor pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curăţare a RM, de construire a unui viitor mai bun. Nu va fi uşor, dar nu am venit în politică pentru că e uşor, dar pentru că trebuie. Am ajuns în acest moment după multe sacrificii. Trăim poate cea mai dificilă perioadă pentru Republica Moldova...”, a declarat Maia Sandu în discursul său. 

18.35

Șeful IGP, Alexandru Pânzari, a susținut un briefing în cadrul căruia a anunțat că poliția și carabinierii au întărit paza edificiilor statului și a chemat cetățenii să-și păstreze calmul și să nu încalce ordinea publică. „Instituția noastră este apolitică. Rugăm să nu fie politizate acțiunile forțelor polițienești”, a menționat el.

18.48

În Parlament are loc ceremonia de depunere a jurământului membrilor Cabinetului de Miniștri.

19.00

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc susține un briefing. Acesta poate fi urmărit aici:

 

-------------------------------------------------------- 

Politicienii nu au reușit până vineri, 7 iunie, să formeze o majoritate și să învestească un nou guvern, iar Curtea Constituțională susține că termenul în care mai puteau face asta a expirat vineri la miezul nopții. Curtea spune că termenul de „trei luni” din data validării alegerilor (9 martie 2019) statuat în Constituție, pentru formarea noului guvern, înseamnă 90 de zile și că acest termen a expirat la 7 iunie 2019, ora 00.00. Prin urmare, președintele este obligat acum, în opinia Curții, să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate. Cei din blocul ACUM și PSRM nu sunt de acord însă, cu calendarul Curții Constituționale și susțin că asistăm la o tentativă de lovitură de stat prin intermediul înaltei curți. ACUM și PSRM pretind că termenul legal expiră sâmbătă, 8 iunie și, după negocierile purtate noaptea, au anunțat convocarea Parlamentului pentru sâmbătă, ora 12.30.

Ședința Parlamentului poate fi urmărită live AICI:


Candu cere demisia lui Dodon

„Ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament miroase a uzurparea puterii în stat”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședintele PDM, Andrian Candu. El a spus că „tot ce se întâmplă astăzi este trădare de țară și uzurparea puterii în stat și va fi contestat inclusiv la CC, dar și pron proteste”. Candu a prezentat un document cu solicitările transmise vineri de Igor Dodon liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru formarea unei alianțe PSRM-PDM – una din revendicările PSRM fiind, potrivit lui Candu, federalizarea Republicii Moldova. În opinia lui Candu, aceasta înseamnă trădare de țară și i-a cerut demisia lui Igor Dodon astfel încât, la toamnă, să poată fi organizate, concomitent, alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale noi.

UPDATE:

„Nu am acceptat să-l desemnez pe Plahotniuc premier, așa cum se solicita în cadrul discuțiilor. Și nu voi semna”, a declara Dodon. El a menționat că acum doi ani Vlad Plahotniuc ar fi promis Rusiei federalizarea Moldovei în schimbul anulării dosarelor penale pe care le are în Rusia.

La rândul său, Igor Dodon a anunțat că dispune de informații conform cărora Procuratura s-ar pregăti să intenteze dosare penale, pentru tentativă de lovitură de stat, tuturor deputaților care participă la ședința de sâmbătă a Parlamentului. El a spus că nu va dizolva astăzi Parlamentul și că așteaptă rezultatele negocierilor dintre PSRM și blocul ACUM. În paralel, Dodon a invitat la discuții ambasadorii Federației Ruse, SUA și UE, pentru a afla dacă aceștia vor recunoaște un eventual vot asumat de PSRM și ACUM.

„Conosc că vor fi deschise dosare penale pentru tentativă de lovitură de stat. Dacă vor vota și vor merge înainte (PSRM și ACUM), înseamnă că au curaj. Pe intern, la sigur, Curtea Constituțională nu va recunoaște. Dar pe extern va fi recunoscut oare un asemenea vot și majoritate parlamentară? Am convocat ambasadorii UE, SUA și Federației Ruse la ora 11.00”, a spus Dodon.

Dodon se adresează cetățenilor și ofițerilor MAI

El a spus că „situația este explozivă” și le-a cerut cetățenilor să nu cadă pradă celor care urzesc destabilizarea țării: „Vreau să mă adresez cetățenilor Republicii Moldova: Stați acasă! Știu că încearcă să vă impună să ieșiți în piață. Noi știm cum s-au pregătit pe parcursul ultimilor săptămâni. Dragi concetățeni, nu ieșiți în stradă! Nu ieșiți la proteste astăzi și mâine. Miza este să vă impună. O să infiltreze câteva sute de provocatori... Un mesaj separat către forțele de ordine - în primul rând față de polițiști: domnilor ofițeri, știm că ați primit indicații să nu vă implicați în caz de provocări. În calitate de comandandat al forțelor armate, vă cer să nu admiteți provocările. Situația de azi și de mâine nu va mai fi ca ieri și alaltăieri. Liniile roșii au fost trecute!”, a menționat Dodon la conferința de presă.

El a spus că luni va avea consultări cu fracțiunile parlamentare. Potrivit legii, șeful statului poate dizolva Parlamentul doar după ce Curtea Constituțională constată „circumstanțele ce justifică dizolvarea Parlamentului” (Art.135 lit. f din Constituție).

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a venit la ședința Parlamentului, dar nu a fost lăsat să intre în Parlament. Cei de la pază i-au spus că nu cunosc despre o astfel de ședință.

Știrea se actualizează.