Guvernul de la București a adoptat în această seară ambele ordonațe de urgență privind grațierea unor pedepse și de modificare a Coduluii penal care îl scapă pe Dragnea și pe alte zeci de penali de dosare.

Referitor la abuzul în serviciu, Florin Iordache spune că se menține pragul de 200 de mii de lei sub care fapta nu mai e penală, dar este eliminată condiția punerii în mișcare la plângerea prealabilă.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, se numără printre marii beneficiari ai ambelor proiecte de ordonanță de urgență. I se aplica atat grațierea, cât și dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Proiectul de grațiere prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la cinci ani inclusiv, indiferent de modalitatea de executare.

-------------------------------------------------------------------

UPDATE 

01.34

Dacian Cioloș pe Facebook: „Deciziile Guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorității PSD-ALDE, de modificare a Codului Penal în folosul unor oameni politici cercetați pentru corupție, arată un dispreț îngrozitor la adresa tuturor cetățenilor corecți și cinstiți din România.Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiției și a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse.Costul pe care îl va plăti România și pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil.Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiția”.

01.30 Ordonanța a fost publicată în „Monitorul Oficial”: nr. 91 din 1 februarie 2017.

00:41 Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene la intrarea de pe strada Paris după ce un grup de protestatari a încercat să forțeze intrarea în curtea Guvernului. 

00:09

Numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 10.000, estimează reporterii HotNews.ro aflați la fața locului. Manifestanții au blocat toate căile de iesire din Palatul Victoria, sediul Guvernului. Continuă să vină oameni de pe Bulevardul Ana Ipatescu și Ștefan cel Mare. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a postat un mesaj pe Facebook în care se adresează românilor: „Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege. (...) Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, se arată în mesajul președintelui României.

***

Un protest spontan se desfasoară în Piața Victoriei. Bucureștenii au ieșit în stradă după adoptarea pe ascuns a ordonanțelor pentru amnistie.

                                                                       FOTO: HotNews.ro 

Manifestanții trag de poarta de acces din gardul Guvernului și aruncă cu zăpadă în jandarni. Sunt foarte mulți jandarmi în zona dinspre poartă. Situația este tensionată. Manifestanții sunt masați la poartă. Se strigă "Jos PSD" si "Nu scăpați".

Detalii pe HotNews.ro