Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost îndeplinit în proporție de 29%. Așa arată rapoartele prezentate de societatea civilă, în timp ce guvernarea se laudă cu o rată de implementare de 45%.

Experții independenți au depistat restanțe care pot afecta parcursul european al țării: reformarea Centrului Național Anticorupție, adoptarea unui nou Cod al audiovizualului, transparentizarea sectorului financiar-bancar, transparența în sectorul energetic și reforma administrației publice locale.

Aceste restanțe transpar din două studii separate – unul realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, iar celălalt de alte trei ONG-uri: ADEPT, CRJM și „Expert-Grup”.

Printre principalele realizări experții au remarcat adoptarea Legii cu privire la procuratură, a Legii cu privire la reorganizarea sistemului judecătoresc, a pachetului de legi cu privire la integritate, optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi, adoptarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor 2016-2020, inițierea procesului de reformare a sectorului bancar și ajungerea la o înțelegere cu FMI (nu și semnarea unui acord).

De partea cealaltă, exponenții guvernării se laudă cu o rată de implementare de 45% a Acordului de Asociere cu UE.

În luna martie 2016, la Bruxelles, Guvernul de la Chișinău și-a asumat o „foaie de parcurs” privind agenda de reforme prioritare– un calendar de implementare a reformelor care a expirat duminică, 31 iulie. În timp ce Guvernul se laudă cu implementarea aproape integrală a acestui document (peste 90%), experții constată că doar 50% din angajamentele asumate în martie au fost îndeplinite.

Reprezentanții societății civile estimează că perioada următoare va fi și mai dificilă pentru Guvern din cauza restanțelor. În plus, prima etapă de implementare a Acordului de Asociere și a „foii de parcurs” a presupus mai mult reforme la nivel legislativ, iar în perioada următoare legile votate vor trebui puse în aplicare – o sarcină mult mai complicată.

Constantin Uzdriș