Ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunțat despre dejucarea unei tentative de asasinat a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. Operațiunea a avut loc concomitent la Chișinău și Kiev.

------------------------

Inspectoratul General al Poliției a publicat imagini video cu presupușii organizatori ai tentativei de omor la comandă a omului de afaceri și președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În imagini apar 3 bărbați care vorbesc, în public, despre cum ar urma să aibă loc operațiunea. Unul dintre ei le descrie celorlalți doi, desenând cu degetul în țărână, cum arată zona în care este amplasată clădirea GBC, acolo unde-și are biroul Plahotniuc și unde ar fi trebuit să aibă loc atacul. 


Killer-ii luau în calcul două ținte – fie automobilul politicianului, fie biroul acestuia. Atacul urma să fie efectuat de pe terenul adiacent unei grădinițe situată în spatele GBC, prin lansarea de grenade sau prin împușcături. Crima urma să aibă loc în perioada 7 - 10 aprilie, iar pentru comiterea omorului urmau să fie achitați 200.000 de euro. O parte din bani au și fost plătiți. Persoanele reținute riscă de la 15 până la 20 de ani de închisoare.

-----------------------

Avakov a declarat în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Harkov, că forțele de ordine de la Kiev, împreună cu cele de la Chișinău, au dejucat o tentativă de omor asupra fostului vicepreședinte al Parlamentului din Moldova, Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat.

Operațiunea comună a forțelor de ordine din Ucraina și Moldova a avut loc la ora 14.00.

„Ministerul de Interne al Ucrainei și forțele speciale au reținut toți membrii grupării criminale - de la comanditari până la executor. La Chișinău au fost confiscate armele și banii, iar la Kiev au fost reținuți organizatorii”, a menționat șeful poliției, Serghei Kneazev.

Până la ora postării știrii, autoritățile de la Chișinău nu au oferit detalii în legătură cu acest caz, dar, în ultimele două zile, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu mașini ale poliției și ambulanțe la hotelul din Chișinău despre care se știe că ar aparține oligarhului Plahotniuc.

Nu se știe, însă, dacă Vlad Plahotniuc se află la Chișinău sau la Kiev, iar purtătorul de cuvând al PD a comunicat că formațiunea nu va oferi astăzi nici un comentariu.