Un nou sondaj al Institutului Republican Internațional (IRI) a fost făcut public la Chișinău cu 20 de zile înaintea alegerilor parlamentare.

Scrutinul este apreciat ca fiind „un test crucial” de către ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. În cadrul unei prelegeri publice susținute în fața studenților moldoveni, diplomatul american a vorbit despre faptul că forțe interne și externe încearcă să  destabilizeze Moldova și să dezbine societatea.

PSRM, primul în sondaje

Potrivit sondajului IRI, socialiștii pro-ruși ar putea acumula cele mai multe voturi la alegerile din 24 februarie 2019, liderul lor de facto, președintele Igor Dodon, bucurându-se în continuare de cea mai multă încredere în rândul moldovenilor. 39% dintre alegători ar vota Partidul Socialiștilor în cazul alegerilor parlamentare, iar 31% dintre participanții la sondaj au spus că au cea mai mare încredere în Igor Dodon.

Pe poziția a doua, potrivit sondajului, s-ar clasa Partidul Democrat (care controlează momentan puterea) cu 14% din voturi, urmat de principalele două partide de opoziție (care între timp au constituit blocul ACUM) - Partidul Acţiune şi Solidaritate cu 13% și Platforma Demnitate şi Adevăr cu 8%.

În ceea ce privește popularitatea liderilor opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase, aceștia ocupă pozițiile doi și trei (după Igor Dodon) – cu 14% și, respectiv, 12% - fiind urmați de liderul PDM, Vlad Plahotniuc cu 10%.

Întrebați dacă aprobă sau dezaprobă activitatea guvernului Filip (controlat de PDM), 8 la sută dintre respondenți au bifat că aprobă total activitatea cabinetului de miniștri, 22% – aprobă parțial, 46% – dezaprobă total, iar 17% – dezaprobă parțial.

Cred în preoți, se tem de Rusia, dar nu vor sub umbrela NATO

Cel mai mult, moldovenii cred în biserică și în preoți - 70 la sută susțin, conform sondajului, biserica ortodoxă subordonată Patriarhiei Ruse, iar 65% cred în biserica ortodoxă subordonată Patriarhiei Române. La polul opus - Parlamentul, Guvernul și Procuratura Generală sunt instituțiile în care moldovenii aproape că nu au deloc încredere – cota de neîncredere în aceste principale instituții ale statului este de 61%-70%. Aceeași repulsie o generează și partidele politice (privite în ansamblu) – 71%. Comisia Electorală Centrală, care va arbitra scrutinul din 24 februarie, se bucură de încrederea a numai 38% din participanții la sondaj.

În ceea ce privește viziunea geopolitică a moldovenilor, 46% ar opta pentru aderarea țării la UE, în timp ce pentru Uniunea Vamală (patronată de Rusia) ar pleda 39%. Sondajul arată că 64% dintre cei care își doresc aderarea Moldovei la UE sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, în timp ce 47% dintre cei care se vor în Uniunea Vamală sunt trecuți de 50 de ani.

Ancheta sociologică a măsurat și disponibilitatea moldovenilor pentru NATO - 22% ar vota în cadrul unui eventual referendum pentru aderarea Moldovei la NATO, iar 32% - împotrivă. Asta în condițiile în care cea mai mare amenințare la adresa Moldovei, în viziunea participanților la sondaj, vine din partea Rusiei – aproape 25% au bifat această percepție. 16% cred că pericolul vine din partea SUA, iar 7% - percep Ucraina ca pe un pericol.

Studiul a fost finantat de USAID, a fost realizat în perioada 5 decembrie 2018 - 16 ianuarie 2019 pe eșantion de 1226 de persoane și are o marja de eroare de 2,8%.