Șefa Oficiului NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte, a fost acreditată de autoritățile moldovene, se află la Chișinău și activează deja în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru Report.md de un înalt oficial NATO de la Bruxelles.

NATO a făcut anunțul după ce în presa de la Chișinău au apărut informații, cu referire la Ministerul de Externe, precum că deschiderea Oficiului NATO, preconizată pentru luna iulie, se amână din cauza lucrărilor de amenajare tehnică și reconstrucție a edificiului.

„În 2016, NATO și Republica Moldova au convenit să numească șeful Oficiului NATO din Chișinău, entitate care va promova cooperarea practică și va facilita sprijinul pentru reforme. Ofițerul de legătură al NATO, Kristina Baleisyte, se află deja la Chișinău, activează deja în Republica Moldova, fiind acreditată de autoritățile moldovene. De asemenea, s-a convenit asupra amplasării Oficiului de legătură al NATO din Chișinău. În prezent, însă, clădirea se află în construcție, Oficiul urmând a fi deschis pe parcursul anului curent, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție”, a precizat oficialul NATO.

Potrivit lui, „Republica Moldova este un partener important pentru NATO, iar cooperarea durează deja de 25 de ani. La solicitarea Guvernului Republicii Moldova, aliații NATO oferă consiliere pentru a sprijini reformele de apărare, pentru a contribui la consolidarea forțelor armate ale Republicii Moldova și pentru a asigura transparența și responsabilitatea în sectorul apărării. De asemenea, oferim sprijin practic în domeniul apărării cibernetice și distrugem substanțele chimice periculoase care amenință viața, dar și mediul în care trăiesc moldovenii. Cooperarea dintre NATO și Moldova este reciproc avantajoasă și are loc cu respectarea deplină a neutralității constituționale a Republicii Moldova ", a mai precizat oficialul NATO.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul privind Oficiul de legătură al NATO pe 9 decembrie 2016. Pentru ratificare au votat 59 de parlamentari. Socialiști și comuniștii au votat împotrivă.

Oficiul de legătură al NATO va fi o reprezentanță diplomatică mică, cu personal civil. În Oficiu vor activa angajați delegați de statele membre NATO precum și personal din Republica Moldova. Statele care vor delega experții vor fi cele care le vor achita salariile.

Potrivit sondajelor, doar 18% dintre moldoveni ar vota, în eventualitatea unui referendum, pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, alți 62% s-ar pronunța împotrivă.