Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că la Moscova urmează să fie deschis un oficiu al așa-numitului „președinte transnistrean”.

Anunțul a fost făcut de către Krasnoselski în cadrul unei întâlniri cu primii deputați separatiști de la Tiraspol, cei care au votat, la 1 septembrie 1991, așa-numita „declarație de independență” a Transnistriei.

Krasnoselski a anunțat că la moment are loc completarea cu personal a reprezentanței după care va urma înregistrarea oficială a acesteia.

Potrivit presei din stânga Nistrului, reprezentanța va fi condusă de pretinsul ex-vicepremier al „rmn”, Alexandr Karaman.

În 2014, Karaman a părăsit regiunea transnistreană după care și-a făcut apariția în așa-numita Republică populară Donețk, regiune separatistă din Donbas. Ulterior Karaman a fost numit „vicepremier” pe probleme sociale în Donețk. Din luna noiembrie 2014 până în decembrie 2015, acesta a fost coordonatorul aparatului așa-numitului prim-ministru al republicii separatiste Donețk.

Alexandr Karaman a fost inclus în lista persoanelor supuse sancțiunilor din partea SUA și UE din cauza conflictului din Donbas.

Nu este prima dată când Moscova sfidează Chișinăul. În cadrul alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei în regiunea transnistreană au fost deschise 22 de secţii de votare, contrar solicitării Chişinăului adresate Rusiei de a se abține de la astfel de acțiuni.

Luni, 16 ianuarie, președintele Igor Dodon va merge într-o vizită oficială la Moscova unde urmează să aibă o întrevedere cu Vladimir Puțin.

Chișinăul nu a reacționat în nici un fel la anunțul privind deschiderea unui oficiu al așa-numitului „președinte transnistrean” la Moscova.

Costel Prepeliță