Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 (din totalul de 180 de state) la capitolul „Libertatea presei”, alături de mai multe state africane, pierzând zece poziții față de anul 2018. Este al șaselea an consecutiv când prestigioasa organizație internațională „Reporteri fără frontiere” constată degradarea continuă a situației presei în Republica Moldova. Principala problemă este controlul mass media de către oligarhi.

Astfel, Republica Moldova apare în grupul de țări „cu probleme notabile”, din care mai face parte aproape jumătate din continentul african, majoritatea țărilor din America Latină și din Balcani.

Cea mai gravă problemă a presei din Moldova este influența oligarhică, notează raportul. „Mass-media din Moldova este diversă, dar extrem de polarizată, ca și țara în sine, caracterizată prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor. Linia editorială a principalelor instituții media corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor - o problemă care a fost deosebit de vizibilă în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2019. Independența și calitatea jurnalistică, precum și concentrarea proprietății mass media sunt provocări majore. Lipsa de independență a autorității de reglementare a audiovizualului continuă să fie o sursă de îngrijorare”, se menționează în raportul citat.

Printre „vecinii” Republicii Moldova la capitolul libertatea presei se numără țări precum Guineea Bissau, Gambia, Liberia și Serbia. În Ucraina situația este și mai proastă – locul 102, iar Rusia s-a situat pe 149. România s-a clasat pe locul 47. Organizația constată creșterea nivelului de cenzură politică și de autocenzură. „Instituțiile mass-media au devenit treptat instrumente de propagandă politică. Ele sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanțare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarului. Acestea sunt fenomenele tulburătoare care au devenit normă în România”, se arată în raportul organizației „Reporteri fără frontiere”.

Țările cu cea mai liberă presă sunt Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda, iar la polul opus sunt Eritreea, Coreea de Nord și Turkmenistan.

Republica Moldova se numără însă, printre țările din lume care au regresat cel mai mult la capitolul libertatea presei. Începând cu 2013, situația în Republica Moldova a degradat constant, astfel încât a căzut de pe locul 55 în anii 2012-2013, pe locul 91 în 2019.

Dragoș Drăgan