Toți fermierii cu proiecte UE începute vor primi banii conform sistemului actual și pot deconta sumele și după 31 decembrie, chiar dacă cererea României de prelungire cu șase luni a PNDR 2007-2013 nu ar fi aprobată, a declarat Daniel Constantin.

Daniel Constantin a precizat, citat de Mediafax, că demersului României de prelungire cu șase luni a termenului în care să poată fi decontate fondurile primite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 i s-au alăturat 16 state membre UE și că se dorește ca pentru acest program, cu fonduri disponibile de 9,3 miliarde euro, să existe un grad de absorbție apropiat de 100%.

Ministrul a răspuns astfel, într-un comunicat, unor informații referitoare la faptul că România ar fi pierdut 400 de milioane de euro din fondurile de dezvoltare rurală.

Potrivit ministrului, gradul de absorbție a fondurilor din acest program este de 85% și ar urca la 90%, dacă acest demers va fi aprobat.

 

Vreau să informez clar că toți fermierii care au început proiectele sau sunt în perioada de implementare vor primi fondurile ca și până acum. În urma demersului, chiar dacă nu vom reuși prelungirea cu 6 luni, fermierii pot deconta cheltuieli și după 31 decembrie, numai că, tehnic, ele vor fi decontate din programul 2014-2020. Așadar, am putea vorbi de un grad de absorbție de peste 90%.

a spus Constantin.


Propunerea de prelungire cu șase luni cu șase luni a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 a fost aprobată de 16 state membre ale Uniunii Europene, însă comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat că este nevoie și de acceptul Consiliului European.

Propunerea a fost avansată de ministrul Constantin cu ocazia reunirii Consiliului Agricultură și Pescuit de la Luxembourg.

El susținea, săptămâna trecută, că, printr-o eventuală prelungire cu șase luni a PNDR, România va mai putea atrage 400 de milioane de euro din fonduri europene.

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene și că ar fi nevoie de acceptul Consiliului și Parlamentului European, arată Ministerul Agriculturii, într-un comunicat remis miercuri.