Mai mulți profesori din Chișinău, dar și din alte raioane ale Republicii Moldova au protestat marți în fața Guvernului, cerând salarii mai mari. Revendicările au fost făcute publice încă de la începutul acestui an, dar, pentru că nu au fost soluționate, pedagogii au ieșit la protest.

Sindicate șovăielnice

Deși au anunțat manifestația pentru ora 10.00, protestatarii au întârziat la protest. Liderii sindicali din educație nu erau hotărâți dacă să organizeze protestul sau nu. Cu o zi înainte aceștia au avut o întâlnire cu premierul Pavel Filip, care le-a ”dat în obraz”: ”Soluțiile se identifică în cadrul dialogului, nu prin proteste”. Nemulțumirile protestatarilor veniți de prin sate și raioane i-au forțat pe sindicaliști să vină, totuși, pentru o oră, la protest în fața Guvernului.

Tatiana Panfil este tânăr specialist și lucrează de 3 ani la școala din Iargara, raionul Leova. Are un salariu mai mic de 3000 de lei: ”Nici nu pot să-mi creez o familie, nu-mi permit să nasc copii, deoarece cu salariul pe care îl am ar însemna să-i condamn la sărăcie”.

”Am venit din Anenii-Noi împreună cu un grup de profesori să cerem să nu mai fim îngenuncheați noi și întregul popor. Am ajuns la limită”, a spus indignată protestatara Tatiana Gârlovan, profesoară de clasele primare. Majorarea salariilor este un vis irealizabil, spune profesoara, care nu crede promisiunilor făcute de guvernanți: ”Este un spectacol ridicol la fel ca și spectacolele pe care le vedem în Parlament. Ei nu sunt un exemplu pentru țară. Noi nu avem ce lua bun de la deputați”, a mai spus profesoara.

40 de lei pentru verificarea caietelor

Președintele sindicatului din Bălți, Iurie Roșca, susține că pentru a ajunge la un venit de 5000 de lei, un pedagog trebuie să aibă 23-25 de ore pe săptămână, cumulând astfel un salariu și jumătate: ”Se achită 40 de lei pe lună pentru verificarea caietelor. Un profesor care are 5 clase cu câte 20 de elevi ajunge să muncească până noaptea târziu. Pentru dirigenție se achită 180 de lei pe lună. Dirigenția este mult mai importantă pentru a educa generațiile, iar un pedagog trebuie să depună mult efort în această activitate. Pentru 180 de pe lună!”, s-a revoltat Roșca.

Angela Graur, profesoară de educație fizică la gimnaziul din Cazangic, raionul Leova, lucrează în școală de 36 de ani și spune că are un salariu de 3000 de lei: ”Vreau să rog Parlamentul să se gândească și la situația profesorilor. Cum au găsit de unde să le mărească salariile vameșilor, polițiștilor, procurorilor și judecătorilor - să găsească bani și pentru profesori”.

Salarii majorate… verbal 

                 Ministrul adjunct al Educației a ieșit în fața profesorilor amărâți îmbrăcată într-o blană scumpă 

Ministrul adjunct al Educației, Elena Cernei, a ieșit în fața protestatarilor și a anunțat despre formarea unei comisii din care fac parte reprezentanții Guvernului și i-a chemat pe pedagogi să delege reprezentanți în această comisie. Potrivit acestea, soluțiile privind salarizarea ar urma să fie identificate în următoarele 2 luni. Ea a vorbit și despre un sistem nou de salarizare a profesorilor, în funcție de performanțe. Potrivit ei, acest sistem ar putea contribui la majorarea chiar și cu 60 la sută a salariilor profesorilor care vor înregistra performanțe. Care sunt criteriile, încă nu se știe, la fel cum nu se știe dacă va fi aprobat sau nu de Parlament.

Este vorba despre o inițiativă a fostei ministre a Educației, Maia Sandu, care, însă nu a ajuns să fie aplicată nici până în prezent, a remarcat liderul sindical de la Bălți, Iurie Roșca. El s-a arătat sceptic că acest sistem va deveni funcțional vreo dată.

Deși au anunțat proteste până la data de 20 ianuarie, marți sindicaliștii le-au amânat „până la încheierea negocierilor”. Vicepreședintele Federației Sindicale din Educație și Știință, Nadejda Lavric, a anunțat că Guvernul a promis „îndeplinirea parțială a câtorva revendicări”, dar nu și a celei referitoare la majorarea salariilor.

Natalia Enache