Controversatele proiecte de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală au fost retrase din Parlament cu câteva ore înainte ca misiunea FMI și premierul Pavel Filip să susțină o conferință de presă. Informația a fost confirmată de șeful Legislativului Andrian Candu, unul din autorii inițiativei votate în prima lectură.

Candu a explicat că în urma expertizelor juridice şi economice, cu participarea experţilor locali şi internaţionali, au fost descoperite mai multe deficienţe care au condus la retragerea celor două proiecte de lege. „Ieri, împreună cu colegii din majoritatea parlamentară, toţi cei care am semnat proiectele de lege, cei care am iniţiat proiectele, cinci deputaţi, am depus cererea de retragere. Astăzi deja proiectele sunt retrase din Parlament”, a spus Andrian Candu.

„Astfel proiect de lege trebuie lucrat tehnic cu expertiză internaţională, mai ales că Republica Moldova face parte dintr-o serie de aranjamente internaţionale legate de contracararea spălării banilor, a terorismului. Sunt aranjamente internaţionale pe care trebuie să le luăm în considerare”, a adăugat Candu. El nu a spus, însă, de ce nu s-a gândit la aceasta înainte de a semna cele două inițiative controversate, aprobate de Parlament în prima lectură pe la spatele FMI și BM.

Inițiativa semnată de Candu a fost criticată și de Centrul Național Anticorupție care a semnalat că „în această ipoteză, conceptul liberalizării capitalului devine echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de proveniență infracțională”.