Artistul Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei Naţionale de muzică populară ”Lăutarii” neagă informațiile difuzate de posturile de televiziune aservite oligarhului Vlad Plahotniuc precum că el ar susţine trecerea la sistemul de vot uninominal (inițiativă a oligarhului-șef, propulsată de PD). Artistul susține că jurnaliştii i-au ciopârţit declarația și au prezentat-o așa cum convine partidului.

La 12 martie curent, posturile de televiziune Publika TV, Canal 2, Canal 3 şi Prime TV – toate afiliate puterii, au publicat un reportaj în care se menţiona că ”mai  multe personalităţi notorii din Moldova susţin ideea introducerii votului uninominal pentru alegerile parlamentare”. În reportaj sunt înserate opiniile mai multor artişti renumiți de la noi, precum compozitorul Eugen Doga, interpreta de muzică populară Valentina Osoianu, dar şi a dirijorului Nicolae Botgros. Declaraţia pe care a făcut-o telefonic Nicolae Botgros este prezentată astfel: ”iniţiativa democraţilor este salutată şi de dirijorul orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros…”.„Într-adevăr, în toate ţările civilizate, în ţările occidentale, este această procedură de a vota pe fiecare în parte. Cu părere de rău, în ţara noastră ce nu s-ar face, cum nu s-ar face de corect, vor fi încălcări”, aşa este prezentată declaraţia dirijorului orchestrei „Lăutarii”.

Artistul spune, însă, că declaraţia sa a fost montată tendențios și că nu ar fi declarat că susţine iniţiativa democraţilor, aşa cum este specificat în reportaj: ”Eu eram la volan când m-a sunat o doamnă şi m-a întrebat ce părere am despre votul uninominal. Mai mult, s-a prezentat de la o altă televiziune – ceva cu „Moldova” în denumire. Dacă auzeam că-i de la „Publika TV”, nu le răspundeam. Și ei ştiu asta. I-am răspuns în felul următor: Știu că în multe ţări  civilizate există votul uninominal, dar se votează cinstit, normal, pe când la noi, indiferent că va fi aşa sau altfel, întotdeauna se vor frauda alegerile şi tot poporul va fi cel care va suferi, iar oamenii simpli de la ţară vor fi amăgiţi”, a precizat pentru Report.md, Nicolae Botgros.

Transfer de imagine?

”Ei au luat numai prima parte a frazei şi au folosit-o cum le convine lor”, s-a revoltat artistul. De asemenea, Nicolae Botgros este supărat că imaginea sa este folosită pe un panou publicitar care promovează sistemul uninominal de vot, panou publicat pe reţelele de socializare, fără să-i fi fost cerut acordul.

”Nici o vorbă nu m-au întrebat dacă pot folosi imaginea mea pe acest panou. Nici nu au pomenit de aşa ceva. Cum se poate? Mâine ne putem pomeni cu aceste panouri în toată țara”, a mai spus Nicolae Botgros.

Report.md a încercat să ia legătura cu Oleg Cristal, editor la „Publika TV”, pentru o reacţie, dar aceasta nu a răspuns deocamdată la telefon. În cazul în care o astfel de reacție va exista, vom reveni cu detalii.

Lilia Zaharia