După ce Guvernul de la Chișinău a decis să pună miliardul de dolari furat din sistemul bancar pe spatele cetățenilor, tot mai mulți moldoveni cu dublă cetățenie își stabilesc, fictiv, domiciliul în alte state unde își mută rezidența fiscală și conturile bancare. 

În felul acesta încearcă să-și asigure economiile și să-și limiteze la maximum contactul instituțional cu Republica Moldova.

Report.md a adunat mai multe reacții de la cetățeni și de la experți în ceea ce privește efectele adverse pe care le-ar putea avea controversata decizie a autorităților de a-și împovăra, nemeritat, cetățenii.

Guvernul Filip și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și a pus miliardul de dolari furat prin intermediul „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank” pe spatele cetățenilor, transformând creditele oferite de BNM celor trei bănci devalizate în datorie de stat. Premierul Pavel Filip a argumentat că graba ar fi determinată de necesitatea semnării unui nou acord cu FMI. Decizia Guvernului a generat proteste, dar acestea nu au fost în măsură să blocheze procedura. Nici președintele Nicolae Timofti nu a făcut uz de prerogativele sale pentru a opri procesul. Șeful statului a invocat o hotărâre din martie 2016 a Curții Constituționale conform căreia „preşedintele nu-i poate trimite Parlamentului spre reexaminare, înainte de promulgare, o lege în privinţa căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea. În caz contrar, o asemenea posibilitate ar conduce, în fapt, la anularea acestui mecanism constituțional”, de asumare a răspunderii.

Pe de altă parte, aceeași hotărâre a Curții stabilește expres că șeful statului poate sesiza Curtea Constituţională în cazul în care consideră că legea adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului este neconstituţională. Președintele Timofti nu a sesizat, însă, Curtea și, la 4 octombrie, a semnat decretul prin care a fost promulgat pachetul de legi care, potrivit experților, a condamnat o generație la sărăcie (perioada de rambursare a datoriei și a dobânzii de 5% fiind de 25 de ani).

„Refuz să plătesc pentru miliardul furat”

Nicolae Bairactari, un tânăr care muncește de trei ani în SUA, dezaprobă acțiunile autorităților din Moldova: „Când alegem deputații pentru un mandat de patru ani, le garantăm salarii, apartamente de serviciu etc. ca să se dedice poporului, să ne apere interesele, să asigure funcționalitatea instituțiilor statului. Acești guvernanți, însă, ne-au furat. Miliardul trebuie întors de cei care l-au furat, nu de oamenii și așa foarte săraci. Personal, refuz să plătesc. Din respect pentru sine”, susține Nicolae.

Nicolae Bairactari este unul dintre tinerii maltratați de poliție după protestele violente din aprilie 2009 / FOTO: Ziarulnational.md

FMI, transformat în „monstrul cinic”

Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, președinte al Institutului European de Dezvoltare Regională, a menționat pentru Report.md că prin asumarea respectivului pachet de legi, Guvernul a comis o nedreptate în raport cu cetățenii, care s-au pomenit „bătuți și cu banii furați”, urmând să plătească pentru „jaful secolului” care a fost posibil prin participarea uneori directă, alteori tacită a întregii clase politice.

Sveatoslav Mihalache crede că societatea civilă trebuie să pună o mai mare presiune pe autorități, pentru ca toți cei responsabili de jaful bancar să-și primească pedeapsa / FOTO: Agora.md

Deși condamnă gestul guvernanților, Sveatoslav Mihalache susține că Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI, „pentru structurarea unui program anticriză”: „Mai grav este, că are de suferit și imaginea instituției internaționale, care a fost atrasă, fără voia ei, sub tirurile de critici care vin ca reacție din partea societății moldovenești. Societatea civilă are obligația de a solicita clasei politice elaborarea unui plan național în domeniul economiei, care să fie supus dezbaterilor publice și care să fie respectat de toți actorii politici. În caz contrar, ne vom pomeni peste un timp cu un nou scandal sau cu un alt „furt al secolului”, orchestrat tot de cei care, de 25 de ani, ne decid soarta”, a conchis Sveatoslav Mihalache.

„Nu ne putem asuma datoriile apărute din cauza corupției și incompetenței…”

Dumitru Sliusarenco, expert în domeniul drepturilor omului, avocat la Asociația Promo-LEX, califică decretul președintelui Timofti de promulgare a buclucașei legi ca fiind un gest cu consecințe grave: „Ca cetățean, niciodată nu am fost alintat de statul nostru. Nu ni se crează oportunități, nu ni se oferă posibilități de dezvoltare... Dar odată cu punerea acestei uriașe datorii pe umerii noștri, este pus în pericol și acel minim pe care am reușit să-l dobândim. Mi se pare absolut inechitabil să răspund pentru greșelile și abuzurile altora. Este incorect ca ai mei copii să răspundă pentru evenimente care nu au nici o legătură cu ei, care s-au petrecut înainte ca ei să se fi născut. Noi suntem obișnuiți cu achitarea creditelor, inclusiv a celor ipotecare pe care ni le asumăm pentru binele nostru și al apropiaților noștri. Dar noi nu ne putem asuma datoriile apărute din cauza corupției și incompetenței celor pe care îi plătim ca să guverneze onest și competent. De câte ori statul și-a asumat datoriile unui cetățean care, din motive obiective, nu și-a le-a putut plăti? Niciodată! Dimpotrivă, statul va face tot posibilul ca acel cetățean să fie tras la răspundere, să-i fie luată mica avere, casa. De ce atunci într-o situație similară, în loc să fie trași la răspundere cei care au furat banii - să le preluăm noi?”, se întreabă expertul.

Dumitru Sliusarenco spune că autoritățile au comis un abuz prin împovărarea nemeritată a cetățenilor / FOTO: Investigații.md

Cele mai afectate vor fi familiile sărace

Juristul este indignat că autoritățile au decis să pună datoria pe umerii cetățenilor, încălcând mai multe drepturi, inclusiv cel de a lua parte la un proces decizional corect: „Unul din principiile de bază ale democrației este participarea oamenilor în procesul de luare a deciziilor. Acesta este și un drept fundamental stabilit de Art. 39 al Constituției Republicii Moldova - dreptul de a participa la administrarea treburilor publice. Modul în care autoritățile au decis să pună pe umerii cetățenilor datoria uriașă, formată ca efect al greșelilor lor, denotă nu doar o ignoranță crasă, dar și abuz. Acest abuz se încearcă, foarte subtil a fi mascat sub plapuma intereselor socio-economic majore, adică de necesitatea unui acord cu FMI”, ne-a spus avocatul.

Potrivit lui, după această decizie abuzivă a guvernării, situația în țară se va înrăutăți dramatic: „Soluția aleasă de Guvern și susținută de Parlament și Președinte va produce efecte grave asupra bunăstării oamenilor pe termen lung. Educația, serviciile medicale, protecția socială, nivelul de trai decent - sunt domenii sociale care vor fi afectate. Cele mai afectate vor fi familiile sărace - oamenii care trăiesc la limita sărăciei, persoanele dependente de ajutoarele sociale și cele aflate la întreținerea statului, bătrânii...”, a conchis Dumitru Sliusarenco.

Lilia Zaharia