Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalie Ignatiev, a declarat la întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, că inițiativa de a deschide un punct vamal comun moldo-ucrainean la Cuciurgan ar putea destabiliza situațiaîn regiunea transnistreană.

Vădit deranjată, Moscova încearcă să aducă subiectul în discuții la negocierile în formatul 5+2. Viceministrul rus de Externe, Grigorii Karasin, a menționat la Tiraspol că inițiativa moldo-ucraineană îngrijorează Moscova: „Acordăm mare atenţie problemei legate de punctul vamal comun al Moldovei şi Ucrainei de la Cuciurgan. Aceasta este una dintre cele mai vulnerabile teme pentru administraţia de la Tiraspol, deoarece afectează schimburile comerciale ale regiunii”, a spus oficialul rus.

Ca de obicei când întâmpină probleme, administrația separatistă de la Tiraspol a cerut Federației Ruse să folosească toate pârghiile economice pentru a bloca inițiativa moldo-ucraineană.

Grigorii Karasin a discutat problema și cu președintele moldovean, Igor Dodon, care a anunțat după întâlnire că, la începutul lunii aprilie, va avea o nouă întâlnire cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Preşedinta subcomitetului din Comisia pentru securitate naţională şi apărare din Parlamentul de la Kiev, Irina Friz, a postat pe pagina sa de Facebook o declarație prin care anunță că Ucraina va fi nevoită să închidă toate punctele vamale de pe segmentul transnistrean dacă acolo nu vor activa polițiști de frontieră și vameși subordonați autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Costel Prepeliță