Liderii opoziției pro-europene Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat că s-ar putea ca Parlamentul să voteze joi, în lectura a doua, proiectul privind trecerea la sistemul electoral mixt, contrar avizului critic al Comisiei de la Veneția. 

Cei doi politicieni au chemat cetățenii să fie pregătiți să iasă la protest pe 20 iulie pentru a se opune modificării sistemului electoral actual. Maia Sandu: „Dacă se confirmă - să ieșim și să protestăm împotriva sistemului de vot care va distruge democrația în Republica Moldova”. Andrei Năstase: „Să apărăm împreună democraţia, ţara şi viitorul copiilor noştri acasă . Eu ies la protest şi chem întreaga opoziţie şi societate. Să demonstrăm că suntem un popor deşteptat şi demn de trecutul nostru şi de un viitor frumos în civilizaţie, democraţie şi bunăstare”.

„Membrii și simpatizanții noștri din raioane ne informează că PD-ul obligă bugetarii din întreaga țară să iasă joi la o manifestare în sprijinul sistemului mixt. Probabil, la ședința Parlamentului de joi, PD și PSRM vor încerca să adopte sistemul mixt în ultima lectură. Asta chiar dacă versiunea finală a proiectului de lege nici nu a fost făcută publică”, a menționat Maia Sandu.

„Pentru ora 9.00, la Parlament, cu autobuze comandate din timp vor fi aduși bugetari, la fel cum au fost duși la concerte și mitinguri de susținere a corupției, sărăciei și batjocurii oligarhice. Să vină! Să vină alături de noi de data aceasta”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Nu există deocamdată o confirmare oficială că Parlamentul ar intenționa să voteze joi controversata inițiativă privind trecerea la sistemul electoral mixt în a doua lectură.