Autorităţile vor să opereze o serie de amendamente la legislație prin care să le permită şoferilor străini care au fost sancţionaţi pe teriroriul Republicii Moldova să achite amenzile direct agenţilor rutieri.

De partea cealaltă, juriştii spun că atât timp cât poliţia are o imagine proastă în rândul societăţii, plata amenzii la locul încălcării Regulamentului de circulație rutieră va diminua credibilitatea în organele specializate şi va spori corupţia.

Ieri, la şedinţa Guvernului, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan a propus mai multe modificări care pot schimba modalitatea de plată a contravenţiilor aplicate şoferilor. Potrivit inițiativelor MAI, şoferii străini care vor fi amendaţi pentru încălcarea Regulamentului de circulație rutieră, vor trebui să achite amenzile la locul constatării contravenției, primind în acelaşi timp chitanţele de la agenţii rutieri, ca dovadă că au achitat amenda.

Potrivit proiectului de hotărâre examinat de Executiv, ”agentul constatator completează şi eliberează chitanţa de încasare a amenzii la locul constatării contravenţiei atunci când contravenientul (şoferul) recunoaşte că este vinovat de săvârşirea contravenţiei şi acceptă să plătească amenda contra chitanţei”. Chitanţa de încasare a amenzii va fi întocmită în două exemplare - unul va rămâne la poliţist, iar celălalt exemplar - la şofer.

MAI îşi motivează inițiativa prin faptul că „implementarea mecanismului de încasare a amenzilor la locul constatării contravenţiei va garanta respectarea dreptului persoanei care a comis o contravenţie, de a achita în mod simplificat amenda respectivă sporind astfel veniturile la bugetul de stat”. De asemenea, în cazul atragerii la răspundere contravenţională sub formă de amendă a străinilor (de exemplu), se va micşora considerabil numărul deciziilor neexecutate”, mai argumentează MAI.

Vitalie Zama: „Nu există încredere în poliţie”

În opinia juristului din cadrul Asociaţiei Obşteşti "Juriştii pentru drepturile omului”, Vitalie Zama, această iniţiativă a MAI nu este suficient de întemeiată în condițiile în care poliţia în Moldova nu se bucură de prea multă încredere din partea populaţiei: "Nu cred că societatea e pregătită pentru această modificare. Nu există încredere în organele de poliţie. E prematură această mișcare”, consideră Zama.

În ultimii ani, nivelul de încredere al populaţiei în poliţie a scăzut de la 42,4 % cât era la sfârşitul anului 2013, până la 30%  la sfârşitul anului trecut. Potrivit cercetării „Activitatea poliţienească în Republica Moldova. Percepţii interne şi externe”, (link mai jos) studiu  realizat de către Institutul de Politici Publice din Moldova, poliţia se poziţionează pe locul 5 la capitolul încredere, fiind depăşită de biserică, mass media, primărie şi armată.

Studiu despre cei mai corupţi angajaţi ai MAI

Rezultatele sondajelor realizate în cadrul acestei cercetări arată că populaţia percepe poliţiştii ca fiind persoane corupte. Astfel, potrivit sondajelor, 74% dintre respondenţi cred că cele mai corupte subdiviziuni ale poliţiei sunt considerate poliţia de frontieră, poliţia de patrulare şi poliţia criminală. La polul opus, de cea mai mare încredere se bucură pompierii, carabinierii şi poliţia de sector.

Lilia Zaharia