Jurnaliștii din Republica Moldova au organizat joi un marș al solidarității cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Dacă anul trecut șeful Legislativului, Andrian Candu, a ieșit în fața jurnaliștilor, anul acesta nici un oficial nu a binevoit să discute cu reprezentanții presei. Potrivit Indicelui privind Starea Presei din Moldova (pentru anul 2017), realizat de CJI, în țara noastră are loc un proces continuu de degradare a presei.

Jurnaliștii au lăsat la Parlament un memoriu, care conține o evaluare a stării mass media și o listă cu provocările cu care se confruntă jurnaliștii. De asemenea, aceștia le-au reamintit aleșilor poporului despre rolul esențial al mass media într-o democrație.

Participanții la marș au mers și la reședința președintelui, la Guvern și la Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Progresele care au fost înregistrate după 2009 au fost reduse la zero în ultimii ani. Din păcate foarte mulți colegi jurnaliști sunt acum prinși în aceste mecanisme de manipulare și dezinformare, puse la cale de politicieni. Monopolurile sunt la ordinea zilei în țara noastră. Problema mare a concentrării mass media nu a fost rezolvată. Noi vedem, mai ales acum, în campania electorală, apar noi și noi instituții mediatice controlate care promovează strict anumite persoane. Lucrurile, din păcate, se agravează pe segmentul mass media și asta se vede și din rapoartele internaționale. Este rușinos pentru o guvernare care se declară pro-europeană, la aproape 10 ani de când a preluat puterea de la comuniști, să aducă situația în punctul de la care am pornit. Mai grav, pe anumite segmente chiar e mai rău”, a menționat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Avem multă propagandă și manipulare internă, iar piața publicitară este monopolizată, ceea ce împiedică dezvoltarea redacțiilor”, a adăugat directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Starea actuală a jurnaliştilor din întreaga lume este descurajantă: în ultimul deceniu, 827 de jurnalişti şi angajaţi în mass media au fost ucişi.