Diplomații ruși expulzați din Republica Moldova la sfârșitul lunii trecute practicau acțiuni de spionaj și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova pentru a lupta de partea separatiștilor în Donbas.

Sursele Report.md au confirmat, sub protecția anonimatului, informația publicată marți de Reuters. Mai mult, sursele noastre susțin că diplomații ruși ofereau și „pașapoarte ale diferitor țări” celor care acceptau oferta. Potrivit surselor Report.md, mai mulți locutori din Autonomia Găgăuză ar fi fost racolați și trimiși să lupte de partea separatiștilor în Donbas.

Ministerul de Externe de la Chișinău a refuzat să comenteze informațiile apărute, menționând că nu mai are ce adăuga la informațiile difuzate la data expulzării celor cinci diplomați ruși.

Solicitată de Report.md, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzat, a spus că instituția nu comenteazăștiri apărute pe surse, precizând că cei cinci diplomați ruși au fost expulzați în baza informațiilor puse la dispoziție Guvernului de către SIS.

Report.md a solicitat informații de la Procuratura Generală despre dosarele penale împotriva moldovenilor racolați de partea separatiștilor în Estul Ucrainei. Potrivit răspunsului primit, 41 de cetățeni moldoveni se află sub urmărire penală pentru infracțiuni prevăzute de articolul 141, Cod Penal (activitate de mercenariat). 12 persoane au fost deja reținute, iar altele 29 au fost puse sub acuzație în lipsă.

La 19 martie 2017, autoritățile moldovene l-au reținut pe ex-deputatul Iurie Bolboceanu sub acuzația de spionaj și trădare de patrie. Potrivit ordonanței, „Bolboceanu a avut contacte cu adjunctul atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova, Alexandr Grudin căruia i-ar fi transmis unele informații”.

La 6 iunie 2017, președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon,a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu expulzarea celor cinci diplomați ruși. La briefingul de presă susținut la final, Dodon a acuzat Guvernul de la Chișinău că a expulzat diplomații ruși „din motive politice, în interese geopolitice”: „Audiind argumentele care au stat la baza expulzării, am constatat că nu au existat suficiente motive pentru luarea unei decizii atât de drastice”, a menționat Dodon.

Costel Prepeliță