Președintele ales Igor Dodon l-a felicitat „sincer” pe noul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu ocazia victoriei la așa-numitele „alegeri prezidențiale” din autoproclamata „rmn”.

Analiștii politici și juriștii califică gestul lui Dodon ca fiind „obraznic” și care încalcă prevederile constituționale.

Igor Dodon l-a felicitat pe Krasnoselski printr-un mesaj public postat pe o rețea de socializare: „Îi adresez felicitările mele lui Vadim Nikolaevici cu ocazia acestei victorii și îi propun să organizăm o întâlnire în următoarele săptămâni la Tiraspol. Avem o listă de subiecte de disctat”.

La rândul său, noul lider separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în timpul mandatului său va construi relații de bună vecinătate cu autoritățile de la Kiev și Chișinău.

Analiștii politici de la Chișinău susțin că atât Krasnoselski, cât și Dodon sunt ghidați de la Moscova, iar declarațiile lor contravin Constituției. Deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Arseni, expert în drept constituțional, condamnă gestul lui Igor Dodon: „Regiunea transnistreană este un teritoriu aflat sub ocupație. Prin gestul său, Igor Dodon a recunoscut această regiune ca fiind separată de Moldova”.

Anatol Țăranu: ”Deciziile se iau la Moscova”

Analistul politic, Anatol Țăranu, a declarat pentru Report.md că Igor Dodon procedează ca și Vladimir Voronin când acesta a fost ales președinte: „Din câte am înțeles, domnul Dodon în calitate de președinte a declarat că prima sa vizită în afara Chișinăului va fi la Tiraspol. Așa și-a început mandatul, în 2001, și Vladimir Voronin”.

Potrivit lui Ţăranu, cetățenii din stânga Nistrului vor trăi în continuare după regulile impuse de Moscova: „Situația în stânga Nistrului va rămâne ca și pe timpul lui Șevciuk. S-a schimbat doar piesa de joc. În ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, însă, nu se va schimba nimic. Nici Tiraspolul, nici Chișinăul nu decid nimic în această privință. Deciziile se iau la Moscova”, a conchis Anatol Țăranu.

Lilia Zaharia