Banca Mondială și FMI au negat informația tirajată în ultima vreme în spațiul public precum că ar fi fost consultate referitor la garanția emisă de Guvern prin care Banca Națională a Moldovei a oferit credite de miliarde de lei la trei bănci devalizate prin furt.

Cele două instituții financiare internaționale au reacționat după ce, la 10 iunie, Leancă a scris pe Facebook că nu există motive pentru a face pușcărie pentru decizia de a acorda garanțiile, întrucât aceasta a fost consultată cu FMI și Banca Mondială: „Toți au înțeles că acea garanție a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”, a scris Leancă.

„Ca răspuns la solicitările mass-media, dorim să menționăm, că FMI a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii (BEM) și a grupului de bănci asociate cu BEM. În același timp, FMI a acordat asistență tehnică substanțială privind aceste chestiuni”, se arată în reacția reprezentanței FMI din Moldova.

„Am atras atenția asupra diverselor probleme și riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menționa clar despre: • fragilitatea situației la BEM și la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii; • prezența unor indicii de tăinuire activă a informației privind beneficiarii finali și persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor; • importanța protejării autorităților de reglementare de ingerințele politicului și necesitatea de a adopta în regim de urgență legislația necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuțiile de reglementare ale Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare; • necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecția membrilor consiliilor de administrare și a angajaților BNM și CNPF.

Totuși, Guvernul a decis să acționeze în alt mod și nu a urmat recomandările FMI. În absența unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultații și nu putea impune careva condiții.

Atenționăm că punctul de vedere al FMI ca instituție a fost întotdeauna transparent. Poziția FMI referitor la măsurile de restructurare a băncilor propuse autorităților în perioada 2014-2015 este reflectată în rapoartele personalului FMI nr. 14/190, nr. 14/346 și nr. 16/19, disponibile pe site-ul www.imf.md/pub-rececondev.html”, mai menționează FMI.

Săptămâna aceasta și Banca Mondială a emis un comunicat în care anunța că nu a fost consultată de către Guvern în problema acordării garanțiilor după jaful din sistemul bancar, așa cum afirmă ex-premierul Leancă.

Report.md a încercat să ia legătura cu Iurie Leancă pentru o reacție, dar politicianul nu este disponibil. Deși de la reacția Băncii Mondiale au trecut deja câteva zile, Iurie Leancă încă nu a reacționat. Report.md rămâne în așteptarea reacției fostului prim-ministru.

Costel Prepeliță