Grupul PPE din Parlamentul European susțin în continuare ideea unui candidat unic pro-european necompromis pentru scrutinul  prezidențial din 30 octombrie. Popularii europeni susțin că un candidat care se asociază cu sistemul corupt sau care este susținut de finanțări neclare nu poate fi considerat unul pro-european.

Prezent la Chișinău, eurodeputatul PPE, Cristian Preda, a declarat că UE și cetățenii europeni vor să susțină în continuare Moldova, însă ei vor să fie siguri că nu susțin interesele Moscovei sau ale oligarhilor locali: „Cetățenii europeni vor să cunoască dacă în această campanie vin bani de la Moscova sau sunt bani de la oligarhii locali de la cel numit „coordonatorul” . Nu poți să spui că ești proeuropean și să falsifici alegerile. Domnul Plahotniuc dacă face acest lucru este la fel de vinovat ca și cei care promovează aici interese Rusiei. Sperăm că un candidat care nu s-a îmbogățit din politică are o șansă. Dar în politică nu sunt foarte multe șanse, de aceea sper că această șansă este acum”, a menționat Cristian Preda în cadrul unei conferințe de presă.

Cei din grupul PPE fac în continuare apel la candidații care împărtășesc idealurile europene să se consolideze în jurul unui singur candidat și salută decizia liderului PPDA, Andrei Năstase, de a se retrage din competiție în favoarea Maiei Sandu: „PPE salută desemnarea unui candidat pro-european comun. Este foarte important ca toți cei care se declară pro-europeni să se consolideze și să susțină acest candidat. Președintele PPE, Joseph Daul, apreciază maturitatea politică a domnului Andrei Năstase care a decis să se retragă din cursa electorală pentru  a o susține pe Maia Sandu, plasând interesul național mai presus decât interesul personal”, a menționat vicepreședintele grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European, Sandra Kalniete.

Parlamentul European va delega o misiune de monitorizare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie. Deputații din grupul popularilor europeni au spus că au primit mai multe semnale îngrijorătoare care denotă tentația guvernării de la Chișinău de a frauda scrutinul prezidențial.

Deputații europeni au avut întâlniri cu șeful statului Nicolae Timofti și cu prim-ministrul Pavel Filip. Oficialilor de la Chișinău li s-a cerut să depună toate eforturile pentru asigurarea unor alegeri libere și corecte.

Constantin Uzdriș