S-au întâlnit ca să identifice subiecte de interes comun ce le-ar permite să transmită semnale pozitive partenerilor externi, dar s-au despărțit spunând că rămân pe poziții și că nu vor ceda.

Întâlnirea de marți a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu  președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip, i-a oferit președintelui pro-rus audiența dorită pentru lansarea unui nou artificiu electoral. Dodon a anunțat că i-a înștiințat pe cei doi că în luna aprilie va semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatică.

                                                                           FOTO: Report.md 

Andrian Candu a spus că a primit de la Igor Dodon un proiect de acord pe care intenționează să-l semneze președintele, a menționat că acest proiect „nu produce efecte juridice”, dar a precizat că va reveni la acest subiect.

Mimează ostilități?

Filip, Candu și Dodon au recunoscut că au viziuni diametral opuse asupra beneficiilor oferite de Acordul de Asociere cu UE, amendarea Constituției în sensul abilitării șefului statului cu dreptul de a dizolva Parlamentul (solicitare venită din partea lui Igor Dodon), provocarea alegerilor parlamentare anticipate, anularea legii prin care miliardului de dolari furat din sistemul bancar a fost pus pe spatele poporului și asupra deciziei privind deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău.

În schimb, cei trei au ajuns la înțelegerea că soluționarea problemei transnistrene este posibilă doar în formatul 5+2, iar Igor Dodon nu a mai vorbit despre federalizare. În acest sens s-a convenit crearea unei platforme de discuție între Președinție, Parlament și Guvern, pentru a formula o poziție comună în problema transnistreană.

În ceea ce privește deschiderea Oficiului NATO la Chișinău, Igor Dodon a reiterat că, în viziunea sa, „aceasta este o provocare” și a amenințat că, dacă acest oficiu va fi deschis, „noi îl vom închide”, sugerând că va face acest lucru cu ajutorul majorității parlamentare socialiste care va rezulta din următoarele alegeri parlamentare. În zadar șeful Legislativului a încercat să-i explice că „oficiul NATO va fi unul civil, ca o ambasadă” și că „acesta nu va afecta în nici un fel neutralitatea Republicii Moldova”. Igor Dodon a spus că poziția sa referitoare la Oficiul NATO este una principială la care nu va renunța.

Oligarhi pro-europeni?

Andrian Candu a mai spus că guvernarea rămâne fidelă vectorului european, aceasta însemnând o dezvoltare rapidă și calitativă, soluții pentru consolidarea instituțiilor statului, justiție independentă, securitate asigurată și educație de calitate. Candu a explicat că vina pentru descreșterea popularității UE în rândul moldovenilor nu aparține UE, ci politicienilor moldoveni – „nouă, celor care am greșit ne aparține vina”, a spus el. „Nu am văzut exemple în nici într-un stat din Uniunea Eurasiatică, care să aibă dezvoltarea pe care v-am descris-o”, a mai precizat Candu.

Acesta i-a mai transmis lui Igor Dodon că dorinţa sa de a modifica Constituţia prin referendum este „inutilă” şi „inoportună”, la fel ca și intenția de a dizolva actualul Parlament.

Dodon vrea „stat prezidențial”

Iar Igor Dodon a menționat că în zilele următoare va prezenta inițiativa de modificare a Constituției, astfel încât șefului statului să-i fie acordat dreptul de a dizolva Parlamentul. Dacă nu se va reuși în Parlament promovarea modificării constituționale, Dodon spune că va iniția un referendum. „Rămân ferm pe poziții și pledez pentru alegeri parlamentare anticipate, așa cum și-o dorește majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Dodon. Potrivit lui, sunt două posibilități de modificare a Constituției: „una prevede doar dreptul la dizolvarea Parlamentului, iar a doua, mai radicală, ține de schimbarea conceptuală a Constituției și crearea statului prezidențial”.

Pavel Filip, portavoce a partenerilor externi?

Premierul Pavel Filip i-a vorbit președintelui despre faptul că declarațiile sale îngrijorează partenerii externi, alimentând percepția că între instituțiile statului ar exista un blocaj. Premierul a recunoscut că diferența de opinii care există între Președinție și celelalte instituții ale statului încetinește cooperarea între instituții. „Și pe bună dreptate ei (partenerii externi – n.n.) consideră că dincolo de politică, trebuie să găsim soluții indiferent de viziunile noastre politice. Desigur că între Guvern și Președinție sunt divergențe pe mai multe subiecte, atât în privința unor miniștri, cât și în ceea ce privește numirea ambasadorilor. Am încercat să explic acest lucru… Nu pot să spun că am ajuns la anumite concluzii astăzi, dar este important că am discutat”, a spus prim-ministrul.

Opinia analistul politic

Chiar dacă exprimă opinii diametral opuse și, aparent, sunt oponenți politici, analiștii de la Chișinău susțin că Igor Dodon și liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, care controlează momentan puterea, acționează concertat.

Detalii pe DW