Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova ex-președintelui României, Traian Băsescu.

-------------------------------------------------------------

UPDATE:

Traian Băsescu a declarat pentru Agerpres că a aflat din presă despre faptul că i s-a retras cetăţenia Republicii Moldova. El spus că va analiza posibilitatea de a ataca în instanță această decizie: „Ce părere să am alta decât că un președinte pro-moscovit retrage cetățenia unui cetățean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândește ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolșevic niciodată”, a reacționat Băsescu. 

---------------------------------------------------------------

Președintele pro-rus susține că și-a întemeiat decretul pe informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și pe Hotărîrea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lîngă președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de art. 23, al.1, lit. a) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

„Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte. Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, a conchis Dodon.

Astfel,s-a constatat că atât în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cât și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și anume – domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale expuse mai sus, a argumentat Dodon.

Traian Băsescu și soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova la 9 iunie curent, iar la 3 noiembrie au depus jurământul de credință pentru Republica Moldova.

Anterior, Traian Băsescu a declarat că îl va acționa în judecată pe Dodon dacă îi va retrage cetățenia Republicii Moldova.