Mai mulţi moldoveni din diaspora critică rezultatele sondajului prezentat joi de Institutului de Marketing si Sondaje IMAS, potrivit căruia mai mult de jumătate de conaţionalii noştri, care ar fi fost intervievaţi, ar susţine sistemul de vot uninominal, iniţiativă lansată recent de liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Potrivit sondajului, mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova aflați în afara ţării ar opta pentru sistemul uninominal, iar o pătrime din cei intervievaţi ar pleda pentru menținerea actualului sistem „pe liste de partid”.

În cadrul unei conferinţe de presă,  directorul IMAS Doru Petruţi a menţionat că peste 21% din cei din diaspora ar opta pentru un sistem electoral mixt. Sondajul arată că au fost chestionate 599 de persoane, iar cei mai mulţi intervievaţi au fost din Italia (217), România (72), Franţa (52), Federaţia Rusă (41), aceste state fiind urmate de Germania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania etc.

Migrant: „Clasa politică din Moldova e murdară, coruptă şi fricoasă”

Conaţionalii noştri din diaspora au reacţionat  imediat  după prezentarea rezultatelor sondajului, menţionând că nu li s-a cerut opinia despre votul uninominal, iar datele prezentate fac parte dintr-o campanie de manipulare informaţională. Nicolae Rilea, moldovean ce locuieşte în Cehia, a comunicat pentru Report.md că în cazul acestui subiect sensibil, diaspora nu a fost consultată: „Când se doreşte să se schimbe constituţia sau o altă lege, diaspora nu poate fi ignorată… Știm cât de mulți suntem peste hotare. Toată clasa politică pe cât e de mârșavă, murdară și coruptă, pe atât e și de fricoasă... Cu gândul că noi, cei de peste hotare, nu vorbim cu cei rămași acasă, încearcă prin orice metode să inventeze ceea ce am crede noi, așa că sa le fie lor mai bine...”, susţine tânărul.

Ludmila Ducantoni este de 6 ani în Statele Unite ale Americii. Tânără este de părere că, în general, sistemul votului uninominal este unul foarte bun, deoarece poporul alege omul în care are încredere, dar această metodă nu ar fi potrivită acum pentru Moldova: „Vor să ne inducă în eroare, să convingă poporul că prin votul uninominal ne vom putea alege singuri deputații în Parlament, că aceștia vor soluționa problemele diasporei şi a întregii ţări. Suntem încă o țară coruptă, votul uninominal nu e cea mai bună soluție pentru țara noastră”, spune Ludmila.

Cu ce se „mănâncă” votul uninominal?

Nici diaspora din Norvegia nu cunoaşte nimic despre sondajul prezentat de IMAS. Diana Cazacu, preşedinta Asociaţiei Femeilor din Europa de Est a comunicat pentru Report.md că nu crede în veridicitatea rezultatelor sondajului prezentat: „Nu cred că diaspora ar fi de acord cu votul uninominal. Nimeni nu s-a obosit măcar să informeze cu ce „se mănâncă” acest vot uninominal”, conchide moldoveanca.

În replică,  Doru Petruţi a menționat pentru Report.md că au fost intervievaţi doar 599 de oameni şi nu 800 de mii cât reprezintă diaspora. „Data viitoare vom intervieva un milion. Nici în Moldova nu participă trei milioane de oameni. E un sondaj, nu un recensământ”, a explicat Petruți.

„Unele aspecte ale vieții cetățenilor” versus votul uninominal

Elena Nazarova, preşedinta Asociaţiei „Eşti Moldova” din Spania este indignată de felul cum sunt manipulați moldovenii atât din țară, cât și din afară. Ea a comunicat pentru Report.md că a fost contactată de un operator de la IMAS care i-a comunicat despre ”un sondaj de opinie cu privire la unele aspecte ale vieții cetățenilor Republicii Moldova plecați peste hotare”, dar nu i-a spus care este scopul real al acestui sondaj: ”Ceea ce mi s-a părut ciudat este că eu am cerut acel formular cu întrebări la care trebuia să răspundă cei intervievați, dar mi s-a spus că sondajul este realizat în formă orală, doar prin întrebări și răspunsuri”, a specificat Elena Nazarova. Ea susține că i s-a părut straniu că organizatorii nu au găsit de cuviință să anunţeasociaţiile din diaspora despre acest sondaj, ale căror contactele pot fi găsite foarte ușor.

O altă moldoveancă stabilită în Spania, Tanea Crețu, a menționat pe o rețea de socializare că și ea a fost contactată de un operator IMAS, doar că majoritatea întrebărilor se refereau la altceva: „95% din timpul total de aproximativ 15-20 minute a fost dedicat altor întrebări… Abia la urmă s-a menționat ceva despre sistemul de vot. Întrebările erau formulate foarte „interesant”: Nu m-aș fi gândit niciodată că acela era un sondaj privind votul uninominal”, precizează Tanea Crețu.

Magie! IMAS a anticipat ideea care abia încolțea în mintea lui Plahotniuc

Sondajul realizat de IMAS a fost efectuat în perioada 17 februarie - 7 martie, înainte ca Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat să-și anunțe intenția de a trece la sistemul uninominal.

Lilia Zaharia