Votul de joi, din Parlamentul Republicii Moldova, în favoarea sistemului electoral mixt, este criticat de Comisia Europeană, într-o declarație comună a Comisarului European pentru politică externă, Federica Mogherini și a Comisarului European pentru Extindere, Johannes Hahn.

Oficialii europeni menționează că decizia Parlamentului de la Chișinău este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneția: „Deși schimbarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană crede cu tărie că orice modificare a sistemului electoral trebuie să întărească democrația, să se bazeze pe consens larg între forțele politice și să fie precedată de o consultare reală a societății civile”, se arată în declarația citată.

Federica Mogherini și Johannes Hahn susțin că  împărtășesc viziunea Comisiei de la Veneția, precum că schimbările adoptate generează îngrijorări cu privire la democrație, în actualul context politic.

Ei susțin că vor urmări îndeaproape cum vor evolua lucrurile în acest domeniu: ”Uniunea Europeană a accentuat în mod repetat importanța respectării mecanismelor democratice, inclusiv a sistemului parlamentar pluripartit și a statului de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere, dar și ca membru al Consiliului Europei”.

Natalia Enache