Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a transmis o înștiințare ambasadorului Federației Ruse, Farit Muhametșin, prin care îi cere ca cinci diplomați ruși să părăsească Moldova în următoarele 72 de ore.

Motivele care au generat această reacție dură a Chișinăului nu sunt cunoscute deocamdată.

„Noi am primit documentul respectiv și îl analizăm. Deocamdată nu comentăm nimic”, a menționat pentru TASS ambasadorul Muhametșin.

Potrivit Deschide.MD, unul dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească Moldova este Aleksandr Grudin, consilierul atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul de trădare de patrie, intentat fostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu. 

În martie curent, Bolboceanu a fost reținut chiar în timpul unei întâlniri cu un angajat al Ambasadei Federației Ruse căruia i-ar fi transmis secrete de stat. Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de patrie.

Potrivit RIA-Novosti, reprezentantul Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federației, Igor Morozov, a declarat că Moscova va răspunde Chișinăului prin expulzarea unor diplomați moldoveni: „În această situație noi nu putem răspunde altfel. Vor fi luate măsuri simetrice”, a spus Morozov.

La rândul său, președintele moldovean pro-rus, Igor Dodon, a scris pe o rețea de socializare că guvernarea „a comis un gest revoltător în raport cu partenerul strategic Federația Rusă” și a acuzat UE, NATO și SUA că ar sta în spatele deciziei diplomației moldovenești: „Înțeleg că aceasta e, probabil, o comandă care vine din Occident, poate de peste Ocean, din partea celor care sunt îngrijorați că între Președinția de la Chișinău și Kremlin în sfârșit s-a creat un dialog constructiv și eficient. Dar atenționez cu toată responsabilitatea această guvernare că ea a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului și ale Washington-ului în regiune, jocuri ale structurii militare NATO. Nu cred că își dă seama cu ce preț face acest lucru și în ce situație dificilă și riscantă poate pune țara și poporul. Au făcut un gest urât, care nu va trece fără consecințe negative”, a reacționat Dodon.