Comisia Electorală Centrală a stabilit data alegerilor locale anticipate în municipiile Chișinău și Bălți - 20 mai 2018. Posturile au rămas vacante după ce primarii Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi și-au anunțat demisia, pentru a bloca preluarea controlului, fără alegeri, de către PD, asupra celor două cele mai mari orașe din țară în preajma alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar general la solicitarea procurorilor după ce s-a pomenit cu dosare penale. Funcția de primar interimar a fost preluată de Silvia Radu, despre care presa scrie că ar fi controlată de PD. Iar Renato Usatîi a părăsit Republica Moldova de mai bine de un an, pe numele său, de asemenea, fiind inițiat un dosar penal.

Până acum, doar liderul PPDA, Andrei Năstase, și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar general al capitalei. Săptămâna trecută, liderul PD, Vlad Plahotniuc a anunțat că formațiunea sa nu va avea un candidat la alegerile locale anticipate și că ar fi dispus să susțină orice candidat al forțelor pro-europene, inclusiv pe cei mai înverșunați adversari de dreapta.

După stabilirea datei alegerilor de către CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat convocarea Consiliului Politic Național, pentru a lua o decizie vizând alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Socialiștii au confirmat că vor participa la scrutin în ambele orașe cu „candidați puternici”. Numele acestora vor fi făcute publice duminică, 18 martie, după ședința extinsă a activului PSRM.

Ședința CEC s-a desfășurat în condiții de tensiune maximă, după ce mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit să ceară instituției să înregistreze grupul de inițiativă pentru organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt - sistem votat de PD, PSR și PPEM în vara anului 2017, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. În cele din urmă CEC a refuzat, pentru a doua oară, sa înregistreze grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt.