Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea decretului președintelui Igor Dodon pentru desfășurarea unui referendum republican consultativ. Potrivit Curții, întrebările formulate pentru plebiscit depășesc competențele constituționale ale șefului statului.

Igor Dodon a semnat la 28 martie decretul privind desfăşurarea referendumului consultativ republican. Acesta urma să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetățenii urmau să răspundă la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate de BNM celor trei bănci devalizate, abilitarea președintelui cu împuterniciri de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute de lege în prezent. Alegătorii urmau să spună dacă susțin ideea reducerii numărului deputaților de la 101 la 71, dar și dacă ar fi de acord cu predarea în școli a „Istoriei Moldovei”. Pentru organizarea plebiscitului, CEC a evaluat un deviz de cheltuieli de 74,7 milioane de lei.

De asemenea, Curtea a anulat alineatul doi al articolului 144 din Codul Electoral, care stabilește că un referendum republican poate fi inițiat de un număr de cel puțin 200 de mii de cetățeni cu drept de vot, de cel puțin o treime din deputați, de președinte sau Guvern.

Șeful statului a reacționat nervos la hotărârea CC, amenințând că va scoate lumea în stradă. Potrivit lui, hotărârea Curții Constituționale reprezintă „o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național”. „CC a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului. (...) Nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională. Vom veni cu alte inițiative în acest sens. Convocăm mâine ședința Consiliului Republican al PSRM (al cărui lider Dodon nu mai este - n.n.), la care vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie, pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, a menționat Igor Dodon.