Deși nu are competențe în anularea acordurilor internaționale ratificate de Parlament, președintele moldovean Dodon amenință că va face totul pentru anularea acordului privind deschiderea unui Birou al NATO la Chișinău.

Acordul a fost semnat în noiembrie 2016 la Bruxelles de către premierul moldovean Pavel Filip și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La începutul lunii decembrie 2016, Parlamentul de la Chișinău a ratificat acordul respectiv, Biroul NATO din Chișinău urmând a fi deschis în martie 2017.

Vrea acord de recunoaștere a neutralității cu NATO

Igor Dodon a declarat la postul de televiziune „RT” din Rusia că va „face tot posibilul pentru a anula acordul privind deschiderea Biroului de legătură al NATO la Chișinău”. Mai mult, el a spus că la începutul lunii februarie va merge la Bruxelles ca „să se convingă dacă liderii țărilor-membre NATO ar fi gata să susțină public și să semneze acordul care ar recunoaște statutul de neutralitate al Republicii Moldova”. De asemenea, Dodon a spus că este împotriva aderării Republicii Moldova la NATO și că va „bloca orice încercare de pătrundere a NATO pe teritoriul republicii” și va „împiedica desfășurarea de exerciții militare suspecte”.

Jens Stoltenberg a precizat, în noiembrie 2016, că Biroul NATO din Chișinău „va fi unul mic, alcătuit din civili, nu o bază militară”: „Este vorba de cooperare, nu de impunerea priorităţilor sau a aderării Republicii Moldovei la NATO. NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova”, spunea secretarul general al NATO.

Biroul de legătură al NATO are misiunea de a facilita și consolida cooperarea practică dintre NATO și statul-gazdă, face legătura autorităților statului cu NATO, țările membre și partenere ale NATO. Biroul va facilita identificarea domeniilor în care Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate.

Un astfel de Birou de legătură al NATO funcționează deja în Ucraina și Georgia. În Ucraina acesta a fost înființat în aprilie 1999, iar Ambasada Lituaniei în Ucraina este punctul de contact NATO.

Moldova va obține doar beneficii

Ambasadorul Lituaniei în Ucraina, Marius Janukonis, a menționat în cadrul unei discuții cu corespondentul DW din Chișinău că prin deschiderea unui Birou de legătură al NATO în Republica Moldova se creează o „punte directă spre proiectele și programele NATO”: „Va exista o comunicare mult mai facilă și eficientă. Înțelegem că e o situație nouă pentru Moldova, dar o să vă convingeți că e mult mai ușor să discuți anumite probleme când ai niște parteneri de dialog pe loc, decât să comunici cu Bruxelles-ul de la distanță”.

                                                   Ambasadorul Lituaniei în Ucraina, Marius Janukonis

Diplomatul lituanian a vorbit și despre provocările la adresa securității din regiune, determinate de acțiunile Rusiei în Ucraina. El a apreciat că situația în regiune devine „din ce în ce mai complicată, periculoasă chiar”: „Din acest punct de vedere, anul 2017 nu va fi mai ușor decât 2016. Alianța (NATO) își face griji pentru membrii și partenerii săi din această regiune. Noi, cei care locuim aici, simțim acțiunile agresive ale Rusiei. Prin urmare, la ultimul său summit, NATO a decis să reacționeze prin întărirea flancului estic. Aceste acțiuni vor continua în Polonia și România. Este un răspuns al NATO la acțiunile Rusiei, pentru că noi vedem o concentrare de forțe rusești la hotarele noastre, vedem cum sunt militarizate Crimeea și Kaliningradul, iar aceasta schimbă esențial raportul de forțe în regiune”, a comentat ambasadorul Janukonis.

Va înțelege oare Dodon ceea ce a înțeles cândva Voronin?

El a menționat că adevărații prieteni ai Moldovei întotdeauna au găsit modalități de a conlucra cu orice administrație de la Chișinău: „Chiar și cu ex-președintele comunist Vladimir Voronin am avut o colaborare foarte bună… Moldova a avansat destul de mult spre UE. Este în continuare pe un drum bun. A obținut regim liberalizat de vize și ar fi păcat să fie irosite aceste realizări. Noi vrem ca Moldova să meargă mai departe”, a conchis ambasadorul lituanian.

În Ucraina, pe lângă Oficiul de legătură al NATO, funcționează și un Centru de Informare al NATO. Abia după anexarea Crimeei de către Rusia acestea funcționează „la capacitate maximă”. Centru de Informare și comunicare al NATO este condus de Natalia Nemyliwska, o funcţionară a NATO de origine canadiană. Principala preocupare a Centrului este acum comunicarea strategică, domeniu în care NATO şi Ucraina au semnat acum un an un plan de acţiuni.

                           Natalia Nemyliwska, șefa Centrului NATO de Informare și Comunicare de la Kiev

„Scopul e să se ajungă la o idee naţională care să unească. Războiul a schimbat mentalitatea ucrainenilor. Acum ei sunt deschiși pentru schimbări. Sunt foarte uniți, iar societatea civilă a avut un rol central în această metamorfoză. Celor din societatea civilă din Moldova le-aș recomanda pur și simplu să înceapă să unească societatea. Cineva pur și simplu trebuie să înceapă, apoi alții, inclusiv partenerii externi, se vor uni în jurul acestuia”, susține Natalia Nemyliwska.

Continuare pe DW