Solidari cu protestatarii din România, mai mulți tineri basarabeni au organizat o manifestație de susținere a protestelor pașnice și la Chișinău, în fața Ambasadei României. 

Acțiunea a fost anunțată pe Facebook, iar tinerii au venit cu drapele românești și cu lozinci de condamnare a acțiunilor Guvernului României care a modificat în noaptea de marți spre miercuri Codul penal și Codul de procedură penală a României prin ordonanțe de urgență. Modificările urmăresc grațierea unor penali ajunși la conducerea României.

Elena Podoleanu, inițiatoarea protestului de la Chișinău a declarat că România a fost până acum un exemplu pentru Republica Moldova în ceea ce privește democrația și justiția eficientă: ”Văzând ce se întâmplă în Republica Moldova, unde legea nu funcționează și corupții nu sunt pedepsiți, nu îmi doresc un asemenea viitor și pentru România. Acolo s-a muncit peste 10 ani pentru ca reformele să dea roade și nu trebuie să se oprească aici”. 

                                                                       FOTO: Report.md 

Tinerii i-au îndemnat pe protestatrii din orașele României să fie pașnici și să aibă încredere în puterea străzii. ”Aseară s-a dat o ordonanță prin care se legalizează hoția. Noi suntem același neam și suntem solidari cu cetățenii României care luptă în acest moment împotriva abuzurilor actualei guvernări. Atât la București, cât și la Chișinău, vrem conducători onești, nu hoți. Locul hoților e la pușcărie”, s-a indignat unul dintre tinerii protestatari.

”Și noi suntem cu voi!”

”România, rezistă!”, ”Și noi, și noi suntem cu voi!”, scandau tinerii în fața Ambasadei României din Chișinău. Ei au preluat și câteva dintre mesajele protestatrilor de la București scandând ”Refuz acest abuz!” și ”Jos hoția, sus România!”.

”Este o ilegalitate a clasei aflate la guvernare față de popor!”, își exprimă nemulțumirea un alt tânăr, care s-a prezentat Dionis. El a ținut să le amintească guvernanților de pe ambele maluri ale Prutului că se află în serviciul public și trebuie să respecte voința poporului. ”Noi le dăm mandat doar să ne reprezinte, nu să ne fure”, a mai spus protestatrul.

”România era exemplu pe care îl urmam și pe care îl dădeam tuturor”, adaugă Claudia, care ține în mâini o bucată de carton pe care e scis ”Nu corupției!”. Ea a adăugat că este important să se iasă în stradă, să se audă vocea celor care contează și nu doar a celor care votează legile la miez de noapte.

Tinerii și-au amintit că și Guvernul de la Chișinău, în frunte cu Pavel Filip a fost învestit ”la ceas de noapte” și a depus jurământul pe furiș. 

Protestul tinerilor a fost supravegheat de carabinieri și poliție.

Natalia Enache