Uniunea Europeană privește în continuare cu dezamăgire modul cum percep autoritățile moldovene reformele, dar trimite semnale încurajatoare și se arată deschisă pentru colaborare.

Așa reiese din discursul ținut miercuri de ex-președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la forumul  „Republica Moldova în noul context regional”. Forumul s-a desfășurat la Chișinău sub patronajul controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.

Fostul oficial european a spus că a rămas dezamăgit de cazurile răsunătoare de corupție prin care s-a remarcat Republica Moldova după 2009: „Uniunea Europeană privește cu scepticism unele lucruri care se petrec în Republica Moldova, dar este gata să accepte și să conlucreze pentru binele tuturor. Personal am rămas dezamăgit de marile cazuri de corupție. Investigația privind furtul miliardului de dolari trebuie să continuie. Fără combaterea corupţiei, dezvoltarea economică nu este posibilă”, a menționat Jose Manuel Barroso. „Trebuie reluate negocierile cu FMI, e necesar să fie creat un mediu investiţional favorabil, iar Acordul de Asociere cu UE – implementat”, a subliniat ex-președintele Comisiei Europene.

Forumul a fost deschis de prim-vicepreședintele PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, de numele căruia sunt legate majoritatea scandalurilor de corupție din Moldova. El și-a construit discursul pe câteva elemente de principiu asupra cărora insistă UE: „Trebuie să mergem înainte pe calea europeană, dacă vrem performață”; „Preocuparea mea de bază este consolidarea statului de drept”; „Îmi asum angajamentul pentru stabilitatea politică din Republica Moldova”. Angajamentul lui Vlad Plahotniuc de a face „tot posibilul pentru a combate corupția”, a generat reacții spontane neclare din partea audienței. „Provocările pentru țara noastră nu sunt simple. Prea s-a prelungit situația de criză. Pentru noua guvernare, din care fac și eu parte, este prioritar să fie restructurate instituțiile statului și să se facă în așa mod ca respectul legii să devină o caracteristică importantă”, a spus Plahotniuc.

La rândul său, premierul Pavel Filip, prezent la forum, a promis „stabilitate, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale” din 30 octombrie: „Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, vă asigur că acest Guvern va asigura stabilitatea. Vom asigura un mediu de afaceri favorabil, iar strategiile de reformare a sectorului justiției și combatere a corupției va fi garantul acestuia”, a spus Pavel Filip.

Experții au insistat asupra necesității demolării monopolurilor. Potrivit analistului economic rus, Vladislav Zhukovsky, monopolul politic și economic trebuie distrus, iar în schimbul acestora urmând a fi susținute întreprinderile mici și mijlocii care asigură locuri de muncă.

Prezenți la eveniment, oamenii de afaceri din Moldova s-au plâns că sunt nevoiți să evite orice contact cu instituțiile statului din cauza corupției. „Corupție există! Eu încerc să evit situațiile unde apar scheme de corupție și să-mi limitez contactul cu instituțiile statului, pentru că marea corupție este anume în aceste instituții. Dacă te apropii de acestea, trebuie să dai mită”, a mărturisit omul de afaceri Piotr Cairac.

Forumul „Republica Moldova în noul context regional” este organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM). Aceasta a fost fondată și este condusă de Vlad Plahotniuc, politicianul cu cel mai înalt antirating în sondajele de referință.

Constantin Uzdriș