Candidatul dreptei proeuropene, liderul PPDA Andrei Năstase, a învins în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar de Chișinău. El s-a confruntat cu unul dintre cei mai gălăgioși fruntași socialiști, Ion Ceban, având sprijinul celor mai importante partide de dreapta - PAS, PLDM și PL.

Năstase a obţinut 52,57% din voturi, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%. Ceban si-a felicitat oponentul și a spus că-l va aștepta zi de zi la Primărie, începând cu ora 8.00, în calitate de consilier municipal:

Candidatul învins al socialiștilor, pro-rusul Ion Ceban / FOTO: Report.md 

„Voi fi în continuare în Consiliul Municipal Chișinău și suntem gata să discutăm, să suținem orice proiect economic și social”, a spus Ceban.

Andrei Năstase a promis că va fi „primarul tuturor”: „Le mulțumesc celor care au pus umărul la victoria noastră. Am obținut o victorie importantă pentru Chișinău și pentru Republica Moldova”.

Potrivit lui, „rezultatele acestor alegeri pun bazele unei alianțe solide a forțelor proeuropene, antioligarhice în perspectiva alegerilor parlamentare” din toamnă. „Trebuie să venim cu cea mai bună oferă și la alegerile parlamentare, să facem o figură frumoasă și să dăm o lovitură decisivă”, a declarat Năstase după afișarea rezultatelor alegerilor.

Reacții

Președintele Igor Dodon: „În Chișinău s-a dat iarăși un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală. Deși pe durata mandatului de primar orășenii se plâng de gropi, de canalizare proastă, de construcții ilegale, de corupție și servicii necalitative, în campania electorală mulți dintre ei s-au arătat preocupați de probleme politice abstracte. Este un fenomen regretabil, care se repetă a câta oară, spre nefericirea tot a orășenilor, care pătimesc apoi 4 ani de pe urma acestor preferințe emoționale de-o zi”.

Reacția PDM (care la 22 mai, după primul tur, au declarat, în cadrul unui briefing, că nu vor anunța public pe cine vor susține în turul doi): „PDM a făcut apel la cetățeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar și în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiștilor, dar și a liberalilor, care au distrus capitala”. Asta în condițiile în care PDM și PL au guvernat împreună după 2016, Guvernul Filip, controlat de PD, fiind învestit cu votul deputaților liberali. „Chiar dacă votul a fost și unul puternic geopolitic, semnalul important dat în realitate de alegătorii din capitală este că Republica Moldova rămâne un stat cu aspirații europene și cu dorință de modernizare”, se arată în mesajul PD, lansat după victoria lui Năstase. Nu se știe dacă liderul PD, Vlad Plahotniuc, a votat sau nu duminică. 

Valeriu Munteanu, ex-candidat PL: „Felicitări Andrei Năstase! Se năruie binomul (Plahotniuc-Dodon). Caracatița îți dă duhul. Demisia lui Dorin Chirtoacă (ex-primar liberal) a fost bomba nucleară în politica din Republica Moldova. A permis relansarea politică și victoria pro-europenilor și pro-românilor la parlamentarele din noiembrie”.

Maia Sandu, lider PAS: „Victoria lui Andrei Năstase în Chișinău trebuie să însuflețească forțele pro-europene la parlamentare. Astăzi am obținut o victorie importantă și la toamnă, la parlamentare, o să obținem următoarea victorie importantă. Trebuie să știm că suntem puternici, trebuie să muncim, să ne implicăm și neapărat o să reușim”.

Maria Ciobanu, deputat PLDM: „Pentru mine, victoria lui Andrei Năstase este un miracol pe timp de ciumă. Să câștigi bătălia într-un stat cu instituțiile principale coordonate în mod banditesc, cu aproape toată mass media pusă să te denigreze non-stop - este mai mult decât o victorie”.

Conform legislației, instanța are la dispoziție 10 zile pentru a confirma (sau infirma) rezultatele alegerilor de duminică. Noul primar va guverna Chișinăul doar un an - până la alegerile locale generale din 2019. Această victorie este importantă pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2018, care se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt (propus de Igor Dodon), votat, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, de către PDM și PSRM în 2017.