Fiecare al 5-lea moldovean, care încă se mai află în Republica Moldova, ar pleca pentru totdeauna din țară. Aceasta înseamnă 21% din numărul total de cetățeni. Alți 35% ar pleca din Moldova doar pentru o anumită perioadă. 42% dintre moldoveni spun că nu ar pleca din propria țară în nici un caz. Datele apar în ultimul sondaj „Barometrul Opiniei Publice” prezentat luni de IPP.

71% din cetățeni consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită - o cifră care a crescut alarmant (de la 50%) din 2011 până în prezent.

Își văd salvarea în UE

În cazul unui eventual referendum, majoritatea moldovenilor ar opta pentru Uniunea Europeană - 46%, iar pentru Uniunea Vamală - 34%. În Chișinău, 55% dintre locuitori ar susține aderarea Moldovei la UE, iar 41% ar opta pentru Uniunea Vamală controlată de Rusia. La Bălți, doar 26% ar susține, în cadrul unui eventual referendum, aderarea Moldovei la UE. În schimb, 50% ar opta pentru aderarea la Uniunea Vamală.

Pentru unirea Republicii Moldova cu România s-ar pronunța, la referendum 24%, iar contra 57%  - 18% fiind indeciși.

Vom avea turul doi

În cazul alegerilor locale din 20 mai, la care sunt „licitate” inclusiv funcțiile de primari de Chișinău și Bălți, cele mai mari șanse de a accede în turul doi le au candidatul socialiștilor Ion Ceban (30%) și candidata independentă Silvia Radu (23%), despre care presa scrie că ar fi controlată și susținută de partidul puterii. Pentru candidatul comun PDA-PAS-PLDM ar opta 15% dintre alegători. 19% dintre alegători, potrivit sondajului, rămân indeciși. Aceste date relevă că la Chișinău primarul va fi ales din al doilea tur.

La fel și la Bălți - acolo candidatul „Partidului Nostru”, Nicolae Grigorișin ar acumula 28% în primul tur și ar urma să-l confrunte în turul doi pe candidatul socialiștilor, Alexandru Usatâi, cu 26% în primul tur.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 aprilie - 9 mai 2018, pe un eșantion de 1115 de persoane.