Două ore au durat marți dezbaterile despre Moldova în Parlamentul European. În cele din urmă euro-deputații au decis să amâne ajutorul de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova până la verdictul Comisiei de la Veneţia în privința schimbării sistemului electoral.

„S-a decis să nu se blocheze complet ajutorul pentru Moldova”, a comentat euro-deputatul Siegfried Mureşan. În cazul în care acest aviz va fi negativ, „autorităţile de la Chişinău vor trebui să facă modificările cerute șidoar atunci va fi acordată această finanţare. Dacă este pozitiv - vom ţine cont de acest aviz”, a precizat Mureşan.

Euro-deputata Monica Macovei Republica Moldova nu este pregătită pentru trecerea la sistemul electoral mixt, țara fiind vulnerabilă în fața dezinformării, manipulării și a altor probleme, care vor face ca cetățenii bogați, care reprezintă 5% din populația țării, să cumpere Legislativului.

                                                                Eurodeputatul Monica Macovei 

În opinia deputatul român Matei Dobrovie, decizia de marți a Parlamentului European în privința finanțării Moldovei „este una corectă și ea corespunde unor necesități reale atât ale UE în relația cu Republica Moldova, cât și în ceea ce privește parcursul pro-european al acesteia”.

                                                                 Deputatul USR, Matei Dobrovie 

„O parte a europarlamentarilor a realizat faptul că stabilitatea politică propusă de regimul coordonat de Vlad Plahotniuc în schimbul unei orientări pro-europene de fațadă este un compromis mult prea mare pentru securitatea UE. Că de fapt, regimul de la Chișinău ascunde intenții dictatoriale, care s-ar putea concretiza prin schimbarea sistemului electoral. Că Republica Moldova ar putea fi aruncată în sfera de influență a Rusiei doar pentru a scăpa de pușcărie grupul politic din jurul lui Vlad Plahotniuc”, a comunicat Matei Dobrovie pentru Report.md.

Pe de altă parte, potrivit lui, „astfel, UE, care este o comunitate bazată pe principiul democrației, le-a transmis cetățenilor Republicii Moldova mesajul că este solidară cu acțiunile lor (cu proteste împotriva tentativelor de a schimba sistemul electoral; demersurile presei libere și ale oamenilor onești din sistemul de justiție). Nu în ultimul rând, europarlamentarii au arătat elitelor politice aflate la putere la Chișinău că la Bruxelles negocierile politice nu se desfășoară după cutumele existente în Parlamentul de la Chișinău - șantaj, cumpărare, folosirea discreționară a instituțiilor de justiție”, a comentat deputatul Dobrovie.