„Tot pentru băiatul nostru votați?”

Autocarele pline se opreau la câteva zeci de metri de secțiile de votare. Un autobuz stătea lângă sediul poliției din satul Cocieri, aproape de secția de votare amplasată în Primărie. După ce coborau din autocar, persoanele se îndreptau spre ușa Primăriei pentru a prinde un loc mai în față.

Persoanele coborâte din autocare stau la rând să voteze FOTO Report.md

„Tot pentru băiatul nostru?”, întreabă, în limba rusă, un bătrân pe o femeie care încerca să-și facă loc mai în față. Femeia dă afirmativ din cap, murmurând un răspuns, tot în limba rusă, cu accent ucrainean: „Nu avem din ce alege”.

Cineva i-a adus la votare

„Au venit organizat din orașul Dubăsari. Ei sunt orășeni, dar la aceste alegeri votează la primărie. La alegerile din 2014, miliția stătea aici și verifica toate mașinile care plecau spre Cocieri, împiedicându-i pe oameni să voteze. Acum însă au nevoie de voturi multe, de aceea oameni sunt aduși cu hurta”, afirmă doamnă Elena, o alegătoare din satul Cocieri.

În spatele căminului cultural, care găzduiește o altă secție de votare,  se află un alt autocar, înmatriculat tot în Transnistria. Autocarul era gol, toată mulțimea care coborâse se îndreptase spre căminul cultural. Alegătorii de aici vorbeau rusește și erau veniți din satele Lunga, Vasilevca, Țibulevca. Întrebați cine a organizat transportarea spre secția de votare, unii alegători își ascundeau fața, alții răspundeau că autocarul i-ar fi cules de pe drum.

Autocarul parcat lângă căminul cultural din Cocieri FOTO Report.md

„Nici la Paștele Blajinilor nu era așa mult transport. Majoritatea mașinilor sunt înmatriculate în partea stânga a Nistrului”, spune doamna Olga, o altă locuitoare a satului Cocieri.

Jumătate din alegătorii din Cocieri sunt persoane înregistrate în stânga Nistrului

Vladimir Isacov, președintele secției de votare din căminul cultural din Cocieri, spune că persoanele înregistrate în stânga Nistrului votează într-o urnă specială, dar mai întâi completează o declarație că se abțin de la votarea multiplă. Isacov a declarat pentru Report.md că până la orele 15.00, la secția sa au votat 1.143 de alegători, dintre care 518 sunt locuitori din stânga Nistrului.

Spre comparație, la primul tur de scrutin, aici au votat în total 592 de alegători din stânga Nistrului. Alina Russu, președinta CEC a declarat în exclusivitate pentru Report.md că instituția a sesizat Inspectoratul General de Poliție (IGP) ca să se verifice dacă persoanele din stânga Nistrului care au fost aduse în mod organizat la secțiile de votarear fi fost corupte sau influențate. ”În cazul în care acest lucru se face în maniera bunelo practici, atunci nu este o problemă”, a declarat Alina Russu.

Menționăm că în al doilea tur de scrutin, Comisia Electorală Centrală a aprobat o hotărâre cu privire la tirajul buletinelor de vot pentru cetățenii din stânga Nistrului. Numărul buletinelor tipărite în limba română a crescut până la 3.000 pentru o secție de votare. În Transnistria, CEC a aprobat deschiderea a 30 de secții de votare.

Conducerea CEC își motivează decizia prin faptul că mai mulți cetățeni din Bender și Căușeni au cerut acest lucru.

La rândul său, Vladimir Șarban, membru al CEC, a declarat că nu au fost înregistrate solicitări în scris prin care s-ar fi cerut majorarea numărul de buletine de vot destinate locuitorilor din stânga Nistrului.

Menționăm că și în primul tur al alegerilor prezidențiale, alegătorii de aici erau aduși în mod organizat, unii fiind cărați cu autobusul școlar, alții cu ambulanțele.

Lilia Zaharia