Decizie politică neașteptată la Chișinău în ajunul dizolvării Parlamentului. Partidul condus de Maia Sandu a anunțat că va vota un președinte al Parlamentului propus de socialiștii pro-ruși în schimbul unui guvern ACUM.

Decizia a fost luată miercuri seară la ședința Consiliului Politic Național al PAS. Formațiunea a explicat că decizia a fost una dificilă, dar singura în măsură să conducă la deblocarea situației politice actuale: „Ne-am asumat o decizie dificilă prin care să putem debloca situația politică și oferi Moldovei un guvern legitim și democratic. PAS a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de deoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere și parteneriat cu socialiștii. Decizia este unica fezabilă să oprească dictatorul în a pune stăpânire pe țară pentru următorii 10 ani, cel puțin”, se arată în explicația PAS. „Sperăm că această decizie va fi împărtășită de partenerii noștri din blocul ACUM, Platforma DA. Reiterăm că toate deciziile pe care le vom lua vor fi doar în interesul eliberării cetățenilor de teroare și mizerie”, mai menționează Partidul Acțiune și Solidaritate.

PPDA înaintează condiții dure socialiștilor

Consiliul Politic Național al PPDA a condiționat votarea unui exponent socialist în funcția de președinte al Parlamentului. PPDA cere în acest sens înaintarea unui candidat „fără probleme de integritate, neimplicat în scheme de corupție și necertat cu moralitatea”.

PPDA cere adoptarea imediată a „pachetului antioligarhic”, iar președintelui Dodon să semneze public un angajament pentru promulgarea imediata a legilor respective, precum și un angajament  privind desemnarea Maiei Sandu pentru funcția de prim-ministru.

Platforma DA cere ca deputații socialiști să-și asume „public, nominal și în scris” un angajament privind votarea la viitoarea ședință a Parlamentului a următoarelor acte normative:

- declararea caracterului capturat al instituțiilor statului;

- decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale;

- demiterea directorului Serviciului de Informații și Securitate;

- revocarea directorului Centrului Național Anticorupție;

- modificarea legii Procuraturii în vederea creării circumstanțelor legale pentru demiterea actualului procuror general și desemnarea noului procuror, în baza unui concurs transparent;

- revenirea la sistemul electoral proporțional;

- modificarea Codului electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale;

- modificarea Codului penal în vederea înăspririi semnificative a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor;

- Modificarea Legii cetățeniei prin anularea prevederilor vizând acordarea cetățeniei contra cost;

- Prelungirea cu 4 ani a termenului de activitate a micului comerț în baza patentei de întreprinzător;

- Crearea a 4 comisii parlamentare de anchetă în chestiuni ce țin de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, spălătoria rusească („Loundromat”), privatizările și concesionările dubioase din ultimii ani.

PPDA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de președinte al Parlamentului un candidat PSRM „integru, neimplicat în scheme de corupție și în acte imorale”, doar după realizarea acestor condiții.

Între timp, un grup de personae, care se declară unioniști, protestează în fața sediului PAS, nemulţumiţi de decizia partidului de a vota un candidat socialist în funcția de șef al Legislativului. Manifestanții scandează „Jos, trădătorii!”.

Socialiștii, surprinși, apreciază gestul PAS

Socialiștii au salutat decizia PAS și s-au arătat surprinși. Potrivit socialistului Bogdan Țîrdea, la discuțiile ACUM-PSRM care au avut loc cu o zi înainte nu erau semnale că o asemenea decizie va fi luată. „Trebuie să recunoaștem că PAS a luat o decizie constructivă. Nu putem să nu o salutăm, pentru că, indiferent de rezultatul acestui pas politic și al procesului de negocieri de mai departe, este dovada că există o anumită responsabilitate și dorință de a soluționa măcar cumva situația politică”, a spus Țîrdea la un post TV aservit PSRM.

Socialiștii intenționează să convoace vineri, 7 iunie, Consiliul Republican al partidului pentru a lua o decizie finală (joi au convocat Executivul Politic al PSRM) - fie în legătură cu negocierile cu blocul ACUM, fie cu Partidul Democrat care, de asemenea, i-a făcut PSRM-ului o ofertă.

PSRM și PAS ar avea împreună 49 de mandate din totatul de 101 - insuficient pentru învestirea guvernului și alegerea președintelui Parlamentului. Miza este o decizie favorabilă a celor din PPDA.

PSRM ridică miza

După decizia PAS de a vota un candidat PSRM la funcția de președinte al Parlamentului, socialiștii vor mai mult. După ședința Comitetului Executiv Politic al formațiunii, socialiștii au declarat că insistă asupra tuturor condițiilor expuse în decizia Consiliului Republican din 12 aprilie 2019. Aceasta înseamnă funcțiile de miniștri al Apărării, de Externe, de Interne și împuterniciri suplimentare pentru Igor Dodon în calitate de șef al statului. De asemenea, PSRM a decis să trimită astăzi doi reprezentanți la Partidul Democrat, pentru a afla detalii despre oferta PDM.

Cum rămâne cu „jurământul” dat sub semnătură?

În preajma alegerilor parlamentare din 24 februarie, cei doi copreședinți ai blocului ACUM, Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (PPDA) au semnat, alături de ceilalți candidați la funcția de deputat, angajamente publice prin care au promis că nu vor accepta nici un fel de înțelegeri cu partidele oligarhice și cu cele anti-europene: „Mă angajez în fața poporului Republicii Moldova să nu particip la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Partidul Nostru și alte formațiuni prooligarhice și antieuropene, în caz dacă acestea intră în Parlament. Sunt profund conștient de faptul că mandatul pe care îl voi obține de la alegătorii Blocului electoral ACUM presupune refuzul de a intra în orice fel de alianță cu grupările Plahotniuc, Dodon, Șor. Îmi asum ca toate deciziile pe care le voi lua să fie în interesul național și în conformitate cu angajamentele politice ale formațiunii pe listele căreia am fost ales. Mă oblig ca, în caz de încălcare a acestui angajament, să îmi depun mandatul de deputat”, se arată în angajamentul semnat de toți candidații blocului electoral ACUM la 21 februarie 2019.

Urmare a gestului PAS de miercuri seară, comunitatea de experți din Republica Moldova s-a împărțit în două tabere - unii aprobă disponibilitatea PAS de a coopera cu PSRM, în timp ce alții acuză acest partid de trădare și de încălcarea angajamentului asumat în fața alegătorilor.

PDM, cu planul țăndări, tace. A rezervat piața pentru o manifestație de durată

Pe de altă parte, presa aservită Partidului Democrat (care controlează încă Guvernul în exercițiu) critică furibund decizia radicală a PAS - o reacție ce ar putea trăda devierea de la stratagema democraților, menită să-i mențină la pupitrul puterii.

Decizia PAS de a susține candidatul PSRM pentru funcția de președinte al Parlamentului vine la scurt timp după vizita la Chișinău a trei emisari din partea Rusiei, SUA și UE. Surprinzător, în cadrul acelei vizite, emisarul Rusiei, Dmitrii Kozak, a sugerat o coabitare de scurtă durată a socialiștilor cu blocul ACUM, cu scopul demolării sistemului oligarhic creat de liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, cu declanșarea ulterioară a alegerilor anticipate.

„Este o mare naivitate să crezi că poți salva Republica Moldova de oligarhie cu ajutorul Rusiei și al lacheilor săi de la Chișinău... Cei care vor încerca acest lucru vor avea numai dezamăgiri. Trist... Rusia se conduce de interesele sale și nu de promisiunile pe care le face. Promisiunile sunt doar pentru naivi...”, a reacționat președintele Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă.

La rândul său, Partidul Democrat tace, dar a rezervat Piața Marii Adunări Naționale până duminică, 9 iunie, „pentru întruniri social-politice”, potrivit dispoziției semnate de viceprimarul Nistor Grozavu.

Continuare pe DW