Eurodeputatul român, Cristian Preda, a vorbit, într-un interviu pentru Report.md, despre importanța alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, despre oligarhul-șef tentat să fraudeze alegerile și despre responsabilitatea pe care o au noile partide pro-europene în fața istoriei. „Până la alegerile prezidențiale au mai rămas câteva zile. Vrem să vedem ce va face Iurie Leancă”, a menționat eurodeputatul.

Report.md:- Cât de importante sunt aceste alegeri prezidențiale din Republica Moldova?

Cristian Preda: - La aceste alegeri, Moldova are șansa să-și consolideze parteneriatul cu Uniunea Europeană și să devină, așa cum se vorbea la un moment dat, o țară-candidat. Pentru ca lucrurile acestea să fie posibile, este important ca Moldova să nu facă pași înapoi, după ce în ultimii doi ani a stagnat. Însă, pentru ca progresul să aibă loc, este nevoie ca alegerile să se desfășoare corect, să nu fie fraudate, să existe o recunoaștere a rezultatelor procesului electoral din partea tuturor „actorilor”. Moldova este un partener esențial pentru Uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Estic. Este foarte important ca Moldova să redevină partenerul „model”, așa cum a fost după 2009 până prin 2012-2013. Cel mai important este să conștientizați șansa pe care o aveți acum. În politică, de obicei, șansele nu perpetuează. Ele pot apărea odată la zeci de ani, așa că nu ratați această șansă.

- Am sesizat o anumită doză de îngrijorare atât din partea Dvs, cât și din partea altor oficiali europeni legat de riscul fraudării alegerilor. Aveți semnale în acest sens?

- Eu sunt îngrijorat de asocierea unor pro-europeni moldoveni cu corupția. Asta nu e în regulă! Dacă în această campanie vom vedea cum unii politicieni care se declară pro-europeni se asociază cu clanurile oligarhice, participă în scheme de corupție sau vor cumpăra voturile cetățenilor – nu vom tolera asta. Să fie foarte clar: nu ai dreptul ca, în numele unui angajament pro-european, să falsifici un proces electoral. Spun asta cu gândul la influențele oligarhilor, cu preponderență a domnului Plahotniuc. Nu poate exista un „coordonator”. Există factori politici responsabili care trebuie să acționeze separat de orice influență a oligarhilor în politică, pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze pe deplin de toate drepturile pe care le au. Ei au dreptul de a avea un viitor mai bun decât le oferă astăzi oligarhii sau pro-moscoviții.

- E o modă la Chișinău ca unii politicieni să folosească „tancurile rusești” ca sperietoare, pentru a se menține la putere. Credeți că există o influență atât de mare a Kremlinului în politicul moldovenesc sau vorbim mai degrabă de o rea intenție a elitelor locale?

- Rusia este foarte prezentă și în Moldova, și în Balcanii de Vest. Nu e o exagerare când se spune că influența Kremlinului e mai puternică acum decât cu 5, 10 sau 15 ani în urmă. Dar aceasta nu-i scutește de răspundere pe cei care au guvernat prost Moldova, pe cei care și-au furat proprii cetățeni, pe cei care nu se gândesc la viitorul acestei țări, ci doar la propriul interes. Toți avem o anumită doză de responsabilitate în ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în Moldova. Noi, ca PPE, am greșit atunci când nu am intervenit la timp, din perspectivă politică, și nu am retras sprijinul politic celor care s-au dovedit a fi corupți. Dar noi ne-am învățat lecția. Anume din această perspectivă, liderii de mâine ai Moldovei trebuie să fie dintre cei care nu sunt pătați , care nu intră în politică pentru a se îmbogăți. Moldova are nevoie de politicieni care pun interesul oamenilor mai presus decât interesul personal. Iată de ce admirăm gestul făcut de domnul Andrei Năstase, care, deși avea o șansă mare la aceste alegeri, s-a retras și a făcut front comun cu Maia Sandu. Ei și-au unit energiile pentru a le oferi cetățenilor un viitor mai bun, pentru a oferi Moldovei o nouă șansă”.

- Cum vor reacția PPE și Parlamentul European dacă se va constata că scrutinul a fost fraudat?

- De corectitudinea alegerilor depinde, în primul rând, ajutorul financiar pentru Republica Moldova. Corectitudinea alegerilor nu este un element filosofico-politic. Dacă nu ești capabil să organizezi un proces electoral liber, corect și echitabil, înseamnă că ești un proiect falit și nimeni nu mai finanțează asemenea proiecte nu doar aici, ci oriunde în lume.

- Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, tinde să acceadă în familia PPE. Pe de altă parte, el pare dispus să ignore îndemnul președintelui PPE, Joseph Dual, de a se retrage din cursă în favoarea Maiei Sandu...

- Vreau să vedem ce se va întâmpla până la urmă. Mai sunt câteva zile până la alegeri. Puține, dar mai sunt. Vom vedea cine va rămâne în cursa electorală până în ziua alegerilor.

Constantin Uzdriș