Purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, deține două funcții concomitent, dar susține că nu este în situație de incompatibilitate.

Deși a anunțat că și-a dat demisia din funcția de consilier pentru probleme politice al președintelui Dodon, pentru a evita o situație de incompatibilitate cu o altă funcție deținută, cea de consilier muncipal în Chișinău, Ceban spune că a rămas cu aceleași atribuții, numai că acum, oficial, face parte numai din „personalul tehnic”.

Pe de altă parte, experții afirmă că „situația de incompatibilitate a rămas nesoluționată”, deoarece schimbarea statutului lui Ion Ceban a avut loc doar pe hârtie, nu și de facto.

”Consilier, virgulă, purtător de cuvânt”

”Consilier, virgulă, purtător de cuvânt” așa se numește funcția lui Ion Cebanu, după cum a prezentat-o chiar el, fiind întrebat de unul din cetățenii din diaspora, în cadrul vizitei la Bruxelles a președintelui Dodon. Reprezentanții diasporei au vrut să afle în ce calitate îl însoțește Ion Ceban pe președinte în cadrul vizitei la Bruxelles.

Solicitat de Report.md, Ion Ceban a spus că, din punct de vedere funcțional, atribuțiile sale au rămas aceleași. I s-a schimbat numai statul, nemaifiind într-o funcție cu demnitate publică, așa cum era cea de consilier al președintelui pe probleme politice, dar în una tehnică - de secretar și purtător de cuvânt. Astfel, nu ar mai fi incompatibil cu funcția de consilier în CMC (lider al fracțiunii Partidului Socialiștilor în CMC).

Săracul Ceban

”Diferit o să fie doar salariul, care va fi de 4-5 ori mai mic, față de cel pe care l-aș fi avut în calitate de consilier prezidențial”, a adăugat Ceban. El a spus că nu știe exact la cât se va ridica salariul său, dar a estimat că ar putea fi de aproximativ 2000 de lei.  Acest lucru nu îl îngrijorează însă. El a spus că mai are ceva economii din care să își poată întreține familia și, în plus, soția sa urmează să iasă la serviciu. Ion Ceban nu beneficiază nici de indemnizația pe care ar trebui să o ridice în calitate de consilier municipal. El a declarat că donează acești bani în ”scopuri sociale”. 

Ion Ceban susține că nici dacă ar fi rămas în funcția de consilier prezidențial nu s-ar fi aflat în incompatibilitate cu funcția de consilier municipal. El a invocat exemplul altor funcționari care dețin și funcții de consilieri locali: ”Această scrisorică de la ANI a fost emisă special pentru mine, pentru că sunt sute de funcționari care cad sub incidența acestor incompatibilități. Ce are funcția locală electivă cu cea din cadrul Președinției? Asta-i, dacă vreți, coada vacii și ștampila primăriei”, a ironizat Ceban. Ion Ceban s-a adresat singur Autorității Naționale de Integritate pentru a clarifica dacă cele două funcții pe care le deținea sunt sau nu incompatibile. ANI a explicat într-o scrisoare adresată secretarului general al Aparatului președintelui Republicii Moldova că persoanele aflate în funcții cu demnitate publică nu mai pot ”exercita alte funcții publice sau deține posturi de natură contractuală în cadrul autorităților publice”.

Experți: ”Hârtia rabdă totul”

Situația în care s-a pomenit Ion Ceban este una confuză și opacă, în opinia Ianinei Spinei, expert al „Transparency International – Moldova”. Potrivit ei, nu este clar cum a fost rezolvată situația de incompatibilitate de funcții, dacă Ion Ceban continuă să exercite, de facto, aceleași atribuții din funcția de secretar, ca și cele pe care le avea în calitate de consilier prezidențial.

”Mă întreb, oare funcția aceasta tehnică îi permite, îi oferă atribuții pentru a pleca împreună cu președintele în străinătate sau, de fapt, funcția lui este cea de consilier al președintelui? Hârtia rabdă totul. Întotdeauna există o posibilitatea de a soluționa pe hârtie situația de incompatibilitate, iar în realitate – să continui să exerciți funcții incompatibile. Ei sunt foarte inventivi”, a subliniat Ianina Spinei.

De aceeași părere este și Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice: ”Faptul că Ion Ceban a fost numit în altă funcție, dar, de facto, îndeplinește atribuțiile funcției pentru care ANI l-a declarat incompatibil, înseamnă că starea de incompatibilitate continuă și dumnealui încalcă legea. Indiferent cum se numește această funcție, atât timp cât în descrierea ei și în obligațiile dumnealui sunt aceleași atribuții ca și în funcția anterioară de consilier al președintelui, Ion Ceban se află în incompatibilitate”, a explicat Guzun. În opinia lui această situație ar putea fi soluționată prin demisia din una dintre cele două funcții.

Bugetar și donator la partid

Potrivit ultimei sale declarații de avere făcută publică, cea pentru anul 2015, Ion Ceban, care deținea atunci funcția de consilier al fracțiunii Partidului Socialiștilor în Parlament, avea un venit de aproximativ 132 000 de lei anual, din salariu, la care se adăuga și o indemnizație de peste 67 000 de lei. Soția sa a primit indemnizații în valoare de peste 138 000 de lei și a indicat venit din dobândă în valoare de aproape 13 000 de lei. Familia Ceban are două terenuri, dar nu are locuință.

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, la alegerile prezidențiale, Ion Ceban împreună cu mama sa, Eugenia Ceban, care de asemenea este consilier municipal, l-au susținut financiar pe candidatul Igor Dodon cu 108.000 lei. Cei doi au contribuit la formarea fondului electoral al PSRM și la alegerile parlamentare din 2014, când Ion Ceban a făcut o donație de 90.000 de lei, iar mama acestuia - de 86.700 de lei.

Natalia Enache