Adoptarea de către Parlament a noii Strategii naționale de securitate întârzie. Documentul urma să fie votat încă în sesiunea toamnă-iarnă a Parlamentului, în 2016.

Fostul președinte al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Veaceslav Untilă, spunea, în luna iunie 2016, că prevederile documentului ar fi trebuit să se regăsească inclusiv în Legea bugetului pentru 2017.

Documentul a primit avizul favorabil al Consiliului Suprem de Securitate la 21 iunie 2016.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov, actual membru al comisiei de profil a Parlamentului a comunicat pentru Report.md că noua Strategie a trecut prin comisie, unde a fost amendată, urmând să fie propusă Parlamentului spre aprobare, dar a spus că nu știe de ce nu a ajuns până acum pe agenda Legislativului.

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, liberalul Roman Boțan, ne-a rugat să revenim mai târziu pentru a primi un răspuns la întrebare, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon, nici la mesaje.

S-a schimbat contextul

Noul proiect al Strategiei naționale de securitate a fost avizat de Guvern în vara anului 2016. Ulterior, acesta a ajuns în Parlament unde zace până în prezent.

Între timp, în Republica Moldova a fost ales un nou președinte, pro-rusul Igor Dodon, care optează pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă (lucru care se regăsea și în proiectul noii Strategii) și pentru neutralitatea permanentă a țării.

„Formal șeful statului nu se poate opune noii Strategii de securitate, deoarece documentul urmează a fi aprobat de Parlament. Sunt sigur că Președinția va  încerca să pună accent pe neutralitate, pe parteneriatul strategic cu Rusia și cooperarea cu Organizația pentru apărare colectivă (document semnat la Tașkent între Federația Rusă, Armenia, Tadjikistan, Kazahstan, Kîrgîzstan și Uzbekistan”, consideră președintele Asociației „George C. Marshall-Moldova”, colonelul Andrei Covrig.

„Cred că Dodon va face tot posibilul ca această Strategie să rămână undeva pe poliță, deoarece după aprobarea acestui document ar urma instituirea unei noi doctrine militare, a unui nou concept privind apărarea și alte documente importante”, a mai spus Covrig.

Experți: Un document slab

Anterior, experții militari declarau pentru Report.md că proiectul noii Strategii reprezintă un „compromis politic” și că nici acest proiect de document nu corespunde cerințelor și pericolelor la care este expusă Republica Moldova.

Report.md a solicitat opinia Președinției față de noua Strategie de securitate. Consilierul șefului statului pe probleme de securitate, Artur Gumeniuc, ne-a direcționat către Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al șefului statului. Acesta a promis că revine cu o reacție, dar nu a mai revenit, deși din momentul solicitării au trecut mai multe zile.

Ultima Strategie de securitate a Republicii Moldova a fost aprobată în anul 2011.

Costel Prepeliță