Cu o săptămână înaintea referendumului de revocare din funcția de primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat astăzi din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar pentru 30 de zile. Magistrații au respins cererea procurorilor de a-i prelungi mandatul de arest la domiciliu. Chirtoacă suspectează o nouă stratagemă.

Primarul suspendat al Chișinăului s-a aflat în arest la domiciliu timp de 5 luni. El este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu și corupție pasivă în dosarul parcărilor cu plată. Dorin Chirtoacă a spus că nu înțelege „această decizie tardivă” și suspectează că i se pregătește o nouă capcană: „Ceva nu este în regulă. Eu nu înțeleg această decizie, tardivă. Probabil vor începe presiuni cu demisia. O să ne dăm seama în zilele următoare. În cazul în care aș ști că toată clasa politică s-ar duce la fund împreună cu mine, nici o problemă - dispar și eu. Dacă ar fi nevoie, mi-aș lega o piatră de gât să-i duc la fund”, a declarat Chirtoacă.

El a avut o reacție și în legătură cu pozele și imagini video private, lansate în spațiul public de persoane anonime. El nu exclude că acestea au fost luate din telefoanele sale mobile, care au fost sechestrate de procurori: „Având în vedere că este ultima săptămână de referendum, eu mă aștept că în urma acestei decizii de azi cu eliberarea să aibă loc mai departe tentative de batjocorire și de umilire publică a subsemnatului cum a fost și în cazul lui Vlad Filat cu difuzarea de imagini în pielea goală. Instanțele de judecată, organele de urmărire penală precum și toți ceilalți lucrează concertat pentru a-și bate joc în asemenea mod... Și dacă nu reușesc pe calea dosarului penal, atunci vine în bătaie de joc pe Internet”, susține Chirtoacă.

Pe 19 noiembrie, va avea loc referendumul inițiat de socialiști pentru revocarea primarului suspendat Dorin Chirtoacă. Anterior, judecătorii l-au lipsit pe acesta de posibilitatea de a se înscrie în această cursa electorală. În calitate de „concurenți electorali” s-au înscris doar socialiștii și liberalii. Primii cheamă locuitorii capitalei să voteze pentru demiterea primarului Chirtoacă, iar PL - cheamă chișinăuienii să boicoteze plebiscitul. Mai multe partide pro-europene de asemenea au anunțat că boicotează referendumul. 

Între timp, biroul lui Dorin Chirtoacă a fost ocupat de Silvia Radu, numită în calitate de primar interimar de către viceprimarul capitalei Nistor Grozavu - un liberal care, după ce a stat câteva zile în subsolurile Centrului Național Anticorupție (fiind suspectat și el de corupție în dosarul parcărilor cu plată) a revenit la muncă, iar de atunci elogiază Guvernul și îndeplinește imediat orice dorință enunțată de premierul Pavel Filip.